Ikonen hyllas i hemmahallen

I kväll firas en ikon i Västerviks ishall. Emil Georgsson gör match nummer 300 i VIK-tröjan och kommer att hyllas före toppmötet mot Timrå. – Att vi skulle vara ett topplag i Hockeyallsvenskan var en utopi när jag klev in genom dörren här första gången, säger han.

RUTINERAD. Emil Georgsson har varit med på Västerviks resa uppåt i seriesystemet. I kväll gör han sin 300:e match i VIK-tröjan. Foto: Micael Rundberg

RUTINERAD. Emil Georgsson har varit med på Västerviks resa uppåt i seriesystemet. I kväll gör han sin 300:e match i VIK-tröjan. Foto: Micael Rundberg

Foto:

Ishockey2016-12-02 09:00

”Första gången” var mitt under säsongen 2006/2007, VIK låg då i division två. Nu tio år senare är klubben ett elitlag just under SHL.

Hade du ens kunnat drömma om den här utvecklingen?

– Ja, faktiskt, säger han.

– Både klubben och staden gick rakt in i mitt hjärta och jag vet att det finns flera spelare i klubben som känner likadant. Och trivs man och gör saker tillsammans så kan det bära långt, sammanhållningen ger en slags vinnarmentalitet, säger nummer 67.

”Många bra karaktärer”

Georgsson nämner ”många bra karaktärer”; Joacim Hedblad, Joakim Englund, Dan Pettersson, Jens Andersson och en rad andra spelare som har många år bakom sig i VIK-tröjan.

Men framförallt så nämner han Mattias Karlin (tränaren) och Tomas Lind (sportchefen).

– De ligger bakom mycket av det vi har idag. Karlin är ju uppvuxen i Ö-vik och Modo och har tagit med sig mycket bra därifrån.  

– Vi är fortfarande en orutinerad förening, men vi blir bättre.

Steg neråt i hierarkin

Östervåla-produkten var en av de mest poängproducerande spelarna både i division två och i division ett, men 31-åringen har fått en mycket mer defensiv roll i Allsvenskan.

– Jag visste ju om förutsättningarna på allsvensk nivå. Vi har värvat in flera spetsspelare och jag har inga problem med att ta ett steg ner i hierarkin, säger han.

– Tvärtom är det kul att vår line (Emil Georgsson, Pierre Gustavsson och Viktor Lindell) har fått så mycket uppskattning för vårt hårda jobb med att hålla tätt bakåt.

Han trodde aldrig att han skulle få spela på allsvensk nivå, men han är oerhört nöjd att han fått prova på det.

Ett äventyr

– Det var ett äventyr när serien startade. Vi är nykomlingar och varje match är spännande, säger han.

Han får nästan nypa sig i armen. Delade tabelltvåan VIK i seriefinal i kväll hemma mot serieledande Timrå.

Men först ska han hyllas på isen just före nedsläpp i matchen.

– Det känns lite kluvet. Jag brukar tycka att det är pinsamt att stå i centrum, men visst är det samtidigt roligt att bli uppmärksammad. Och 300 matcher är ju faktiskt  ganska mycket, avslutar 67:an.

***

Västerviks tränare Mattias Karlin hyllar kvällens jubilar Emil Georgsson.

– Jag har bara gott att säga om Emil. Under de 4,5 åren som jag har varit tränare för honom har han betytt extremt mycket för Västervik, säger Karlin.

VIK-tränaren lyfter framför allt fram Georgssons inställning.

– Han ställer höga krav både på sig själv och omgivningen. Hans engagemang smittar av sig.

Vad tycker du om Emil Georgssons insats den här säsongen?

– De sista tio matcherna känns det som att han har hittat rätt. Han tror mer på sig själv och sliter oerhört hårt. Jag är nöjd med vad han har presterat, säger Karlin.

I kvällens toppmatch mot Timrå finns det ett frågetecken för backen Victor Lindman. I övrigt blir det samma VIK-lag som senast.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!