Ikväll kan SHL-drömmen slå in

SHL-slutspel i all ära. Det är inte den största snackisen i hockey-Sverige nu, utan kvalrysaren mellan Timrå och Oskarshamn. I kväll avgörs det. Vi fick nyss en pratstund med IKO:s nye sportchef Daniel Stolt inför den superheta matchen.

I kväll ska det avgöras. Antingen spelar IK Oskarshamn eller Timrå i SHL nästa säsong.

I kväll ska det avgöras. Antingen spelar IK Oskarshamn eller Timrå i SHL nästa säsong.

Foto: Claus Meyer/TT

Ishockey2019-04-08 11:16

Vilket steg han kan ta, Vimmerbysonen. Från Hockeyettan till SHL.

– I vilket fall så blir det en uppgradering för mig. Frågan är om det blir ett steg till Allsvenskan eller två till SHL, säger Daniel Stolt.

Han låter cool och lugn på rösten. Hur det är i själva verket är en annan sak. Tankarna, känslorna och funderingarna är många redan nu och lär accelerera ju närmare matchstart vi kommer.

Hur nervös är du?

– Jag brukar aldrig bli det, men jag ska villigt erkänna att jag var riktigt nervös i förra matchen. Det var faktiskt obehagligt.

Det var i lördags, då IKO vann i förlängningen efter en ny högdramatisk uppgörelse.

– Det kändes ganska lugnt när Thelin (Joakim) satte 4–2-målet. Då trodde jag att det var klart. Men det var det inte.

Samme Thelin blev sedan matchvinnare när han mycket vackert pangade in 5–4-målet.

Och nu står vi här, inför en helt avgörande match, i Timrå. Vinnaren till SHL. Förloraren till Allsvenskan. Allt eller inget.

– Det är verkligen ett speciellt läge. Jag hoppas att vi kan vända trenden och vinna på bortais. Det är inte vi som har pressen på oss. Timrå har hemmaplan och kommer från SHL. Det var på något sätt helt rättvist att vi vann senast. Jag tycker att de har en "stöld" på oss i matchserien.

Ser du matchen på plats?

– Nej, jag måste jobba och kommer följa den hemifrån.

Hur blir det?

– Det är nu mitt arbete börjar på riktigt. Jag kommer att slitas mellan två upplägg som jag har. Den ena med spel i Allsvenskan, den andra för SHL. En av planerna kommer att sättas i verket.

En sak är säker. Daniel Stolt kommer att ha fullt upp framöver.

– Ja, haha. Så blir det ju. Jag jobbar en hel del redan nu. Det kommer bli mycket i Allsvenskan och som jag tror, väldigt mycket mer om det blir SHL. Jag känner mig ändå trygg. Men visst, det är stora pengar det handlar om.

I sammanhanget är IKO en relativt liten aktör – även på allsvensk nivå.

– Vi kan inte jämföra oss med storfräsarna. Det är inte realistiskt. Man får försöka vara smart istället, att med jämförelsevis liten portmonnä hitta spelare som passar in hos oss och som vill vara hos oss. Hitta guldkornen, där tränarna känner att vi har spelare som vi kan utveckla.

Hampus Harlestam ryktas vara klar...

– Det har jag ingen kommentar till. Vi har haft en dialog, absolut. Hampus har varit Vimmerbys bäste spelare och kanske stannat i ettan för länge.

IKO har gjort klart med flera spelare inför nästa säsong, där även tränarna Håkan Åhlund och Fredrik Hallberg har kontrakt.

I kväll vet vi alltså. Oskarshamn kan skapa historia och för första gången ta steget upp i hockeyns finrum. De kan göra det med en nytillträdd sportchef från Vimmerby – och med en matchvinnare (?) från samma ort.

– Jag hoppas att vi fixar det här nu och att vi vinner game seven. Jag skulle i så fall inte bli förvånad om det blir Modigs (Markus) som avgör. Han kan vara så där satans bra i såna här lägen och lite av "gubben i lådan".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!