"Elektrikern" Sylvegård laddade batterierna i Malmö

Det är nära nu. Känner ni att premiärnerverna börjar smyga sig på? Det blir lätt så. Vimmerbys hockeytränare Hampus Sylvegård å sin sida ger ett coolt och avslappnat intryck inför fredagens hajpade möte mot exallsvenska Kristianstad. Här ger VH-coachen sin syn på säsongen i stort, truppen, vilka spelare som sett extra bra ut – och en hel del annat.

Hampus Sylvegård ser fram emot sin andra säsong som tränare för Vimmerby Hockey och att få chansen att bygga vidare på framgångarna under förra säsongen.

Hampus Sylvegård ser fram emot sin andra säsong som tränare för Vimmerby Hockey och att få chansen att bygga vidare på framgångarna under förra säsongen.

Foto: Magnus Strömsten

Ishockey2023-09-28 19:00

Pang på – direkt. 

Vimmerby Hockey hade knappast kunna tänka sig en bättre premiärmotståndare än Kristianstads IK. 

Varför kan man undra?

Jo, dels lär KIK locka mycket åskådare till ishallen (Arena Hansson Konsult & Konstruktion). Dels får laget direkt ett tydligt svar på hur man står sig i konkurrensen mot ett tippat topplag. 

– Klart att det blir en tuff utmaning för oss. De är bra och har lyckats behålla två femmor från laget som spelade i Allsvenskan förra säsongen, säger Hampus Sylvegård och tillägger: 

– Samtidigt...vi ska möta dem en gång hemma och borta. Och det har ingen större betydelse om vi gör det nu eller senare. 

Som ni säkert har koll på så går tränaren in på sin andra säsong i Vimmerby Hockey. Förra säsongen blev succéartad, men var också lite av en berg- och dalbana. Med en jobbig start – och en fantastisk avslutning där VH hade Nybro Vikings på repet i det sista steget till kvalserien till Hockeyallsvenskan. 

Det är historia. 

Nu börjar ett nytt kapitel. 

– Med tanke på hur det gick förra säsongen så har vi kanske lite större press på oss nu, säger han när vi slår oss ner för en pratstund i centrala Vimmerby. 

Vimmerby, ja. Det blev alltså en fortsättning för honom här. 

Hade du några andra erbjudanden att ta ställning till?

– Nej, faktiskt inte. Jag och Pelle (Johansson, sportchef) var tidigt överens om att vi ville fortsätta jobba tillsammans. Det var egentligen aldrig aktuellt med något annat för mig. Jag vill ha kontinuitet och just det brukar också vara ett framgångskoncept. Sen trivs jag otroligt bra här. 

Hur var din sommar förresten?

– Bra. Jag har varit hemma i Malmö och jobbat en del som elektriker, som jag är utbildad till. Sen har jag träffat och umgåtts mycket med mina nära och kära. Med sambon, bröderna och mina föräldrar. Vi var bland anat på Rhodos och allt det där med all-inclusive. Rubbet. 

undefined
Hampus Sylvegård är laddad för seriestart.

Ni är en känd hockeyfamilj. Dina bröder (Marcus och Emil) har ju lämnat Malmö för svenska mästarna Växjö. Innebär det att de med det kortare avståndet kommer att titta mer på era matcher med Vimmerby i vinter?

– De kommer säkert att åka hit och vara på plats några matcher. De spelar mycket lördagar. 

Sommaren har vi vinkat hej då till. Hösten är här och det innebär hockeytider. 

– Nu är det fullt fokus och in i bubblan igen, haha. Jag försökte annars tänka bort hockey så mycket som möjligt under några månader i somras, men det går aldrig riktigt ändå. Jag har varit med en del i rekryteringsprocessen av nya spelare och så tittade jag igenom många matcher flera gånger från säsongen som gick. Vad som var bra och vad som var mindre bra. Såna saker. 

Träningsmatcherna har städats av. Det är över. Nu börjar allvaret. Det är också nu man vill ha svar. Hur pass bra är egentligen den här upplagan av Vimmerby Hockey?

– Jag är väldigt nöjd. Pelle har gjort ett riktigt bra jobb. Jag tycker att vi har en bättre trupp än förra säsongen, men det säger man kanske alltid, säger Hampus och skrattar till. 

På vilket sätt är ni bättre?

– Vi är bredare och har större konkurrens om platserna. Det gör att alla spelare måste ge allt på träningarna. Vi har också fått in flera duktiga spelare. Framför allt tycker jag vi är starka på backsidan, det är nog vår starkaste lagdel. Även målvaktssidan med Robin (Christoffersson) och Scott (Hector) har sett bra ut så här långt.

Sylvegård framhåller också återigen vikten av kontinuitet. VH har lyckats behålla huvuddelen av de spelare de ville behålla. Startsträckan till den hockey han vill att laget ska spela är kortare än den var vid samma tidpunkt förra året. 

Är det några spelare som i ditt tycke sett extra bra ut?

– Många. Adam Petersson och Isac Göransson är två av dem. Känslan är att de lyckats växla över från juniorhockey till senior på ett bra sätt. Du har Gustav Karlsson, som kom in sent. Han ser intressant ut. Martin Pärna, Carl Sjöberg och Eddie Levin likaså. 

Finns det några värvningar som inte gick i lås som du gärna sett hade spelat i VH?

– Ja, det är några spelare som vi högg på, där vi inte fick napp. Men jag kommer inte nämna några namn, haha. 

Vad kan man ha för rimliga förväntningar på er?

– Att vi ska fortsätta bjuda på en offensivt riktad hockey. Vi vill ha mycket puck och vara spelförande. Också att vi alltid ska ge vårt yttersta. Sen får vi se hur långt det kommer att räcka. Tittar jag på serien så tycker jag den ser lika bra ut som förra säsongen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!