Inget svenskt VM-mirakel – men bättre än i OS

Damkronorna kunde inte utföra något mirakel i VM-kvartsfinalen mot Kanada. Men laget tog ändå revansch för OS-debaclet för ett halvår sedan. 0–11 i kvartsfinalen i Peking blev den här gången 0–3 i Herning.

Emma Söderberg i Damkronorna stoppar en av många kanadensiska chanser, uppvaktad av Jessie Eldridge.

Ishockey2022-09-01 22:26

Ett vilt kämpande och defensivt skickligt svenskt lag gjorde match av VM-kvartsfinalen.

Även om Kanada dominerade stort och i princip parkerade i svensk zon större delen av de 60 minuterna och vann skottstatistiken med 57–9.

Sverige har fortfarande aldrig besegrat Kanada i mästerskapssammanhang – nu kom den 16:e raka förlusten.

Men för ett nytt damlandslag – med 13 VM-debutanter i truppen – var det ändå ett gigantiskt kliv jämfört med insatsen i Peking.

Efter många svåra år för Damkronorna syns nu en ljusning.

Sverige har inte tagit en mästerskapsmedalj på damsidan sedan i VM 2007 då det blev brons.

Nu är satsningen att Damkronorna ska kunna utmana om medalj i OS 2026 och 2030.

Lång väg att gå

Men det är fortfarande en låg väg att gå – avståndet upp till OS-mästaren och regerande världsmästaren Kanada och för den delen också USA, de två överlägsna nationerna inom damhockeyn, är gigantisk.

Men ändå mindre än för ett halvår sedan.

Damkronorna drog på sig två utvisningar under matchens första dryga sju minuter – den första genom Sara Hjalmarsson redan efter 29 sekunder – och det satte tonen i första perioden.

Det blev spel i svensk zon nästan uteslutande. Men Damkronorna gjorde det bra, spelade tätt och aggressivt i egen zon och lät inte kanadensiskorna få stå ostört framför målvakten Emma Söderberg.

Men efter ett långt kanadensiskt anfall mot tröttkörda svenskor kom 1–0 genom backen Jocelyne Larocque som fick avsluta från nära håll efter 17.11.

"Stolt över laget"

I andra perioden hårdnade det kanadensiska greppet, Damkronorna tog tre utvisningar i rad under de första elva minuterna – men höll tätt igen.

Främst tack vare en storspelande Emma Söderberg som tog en rejäl revansch jämfört med i OS då hon blev utbytt efter två perioder och nio insläppta mål.

Dessutom fick hon bra hjälp av uppoffrande lagkamrater som täckte en hel del skott.

Men en gång i mittperioden var hon chanslös. Sarah Potomak utnyttjade ett dåligt svenskt byte, körde rakt igenom försvaret, rundade Söderberg och satte elegant 2–0.

I slutet av perioden kom en bra svensk möjlighet med två kanadensiska utvisningar, men det blev ingen svensk utdelning trots att det var nära – bland annat genom backstjärnskottet Mira Jungåker.

I tredje perioden fortsatte den kanadensiska pressen – och Söderberg radade upp räddningar, men fick se sig besegrade en tredje gång av Erin Ambrose.

– Nämen det var lärorikt, jag tycker vi gör en jävligt bra match utefter förväntningar och allt runtomkring. Såklart segt att förlora, men jag är stolt över laget ändå, säger Mira Ljungåker till SVT.

Hon är även säker på vad som behövs för att Sverige ska kunna hänga med mot lag som Kanada i framtiden.

– Vi måste hänga med i farten, de spelar jävligt snabbt spel. Det gäller att vi är på tårna hela matchen och åker skridsko, säger hon.

Trots att svenskorna är borta från medaljspel är VM inte över. De fyra kvartsfinalförlorarna spelar om en plats i grupp A – där de bästa lagen huserar – i nästa A-VM i Kanada till våren.