Viasats hockeyexpert Erik Granqvists berättade nyligen om en inkilning han blev utsatt för som ung målvakt i Luleå och hur det påverkade hans liv. Det fick flera andra tidigare hockeystjärnor att dela med sig av vad de varit med om.
– Tyvärr har den här kulturen funnits länge inom hockeyn, sade Nicklas Lidström till Expressen.
Att inkilningar har försvunnit helt tror inte Shanga Aziz, som jobbar med att motverka destruktiv machokultur bland pojkar inom lagidrott.
– Vi upplever definitivt att det finns inkilningar som pågår i dag. Både officiella inkilningar på lagnivå men också inofficiella som framför allt spelarna har kommit överens om, som inte alltid är till klubbens kännedom, säger han till TT.
Våld och sexuella övergrepp
Inkilningar fungerar för att "välkomna" unga spelare till lag, men de kan fortfarande innehålla våld och sexuella övergrepp, menar Aziz.
– Dessa kan variera otroligt mycket. Däremot är återkommande händelser tråkigt nog de som i någon form leder till att spelare förlöjligas, förminskas, ibland med inslag av våld, sexuella övergrepp och trakasserier för att enligt gruppen förtjäna respekt, makt och delaktighet, säger han.
TT: Har inkilningar en plats inom lagidrott?
– Inkilningar i den här formen som vi pratar om nu – absolut inte. Det är oerhört viktigt att beslutsfattare inom idrottsrörelsen tar hårdare tag för att få stopp på den här typen av oacceptabla beteenden. Men det är ingenting som går över på en dag och kulturen behöver ändras i grunden.
Även Svenska ishockeyförbundets utvecklingschef Anders Wahlström reagerar på vittnesmålen om inkilningar.
"Inte förvånad"
– Jag är inte förvånad över berättelserna från förr, sedan har jag ingen aning om omfattningen på den tiden. Men det viktigaste nu är att få så många som möjligt att inse att det här kan fortfarande hända.
TT: Varför reagerar du först nu om du inte är förvånad?
– För att frågan är aktuell. Då påminns man om att man inte får glömma frågan och vad som ska göras. Det som händer när folk vittnar om det är att ämnet blir pratbart på ett helt annat sätt än om vi inte lyfter det.
TT: Händer de här sakerna i dag?
– Jag upplever inte att det sker i dag, men vi måste förstå att de kan ske.
TT: Borde inte ni veta om det sker?
– Vi kanske borde veta det. Det viktigaste vi kan göra är att ha den här medvetenheten. Jag tror det är bättre än vad det varit tidigare, men vi får inte tro att det inte förekommer.
Enligt Wahlström arbetar ishockeyförbundet genom att utbilda spelare och ledare inom värdegrundsfrågor. Den kan komma att förändras efter berättelserna som kommit fram.
– Vi fortsätter med en dåres envishet att pumpa ut material, det kan hända att vi spetsar till vår utbildning. Vi måste i klubbar och från förbundet hålla ögon och öron öppna.