"Inkilningar pågår definitivt i dag"

Tidigare hockeystjärnor vittnar om inkilningar som gett men för livet. Shanga Aziz, ordförande i Locker Room Talk som utbildar för trygga omklädningsrum, hävdar att inkilningar fortfarande existerar.
–Vi upplever definitivt att det finns inkilningar som pågår i dag, säger han.

Shanga Aziz och Rogerio Silva från organisationen Locker Room Talk. Arkivbild.

Shanga Aziz och Rogerio Silva från organisationen Locker Room Talk. Arkivbild.

Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

Ishockey2021-11-06 06:45

Viasats hockeyexpert Erik Granqvists berättade nyligen om en inkilning han blev utsatt för som ung målvakt i Luleå och hur det påverkade hans liv. Det fick flera andra tidigare hockeystjärnor att dela med sig av vad de varit med om.

– Tyvärr har den här kulturen funnits länge inom hockeyn, sade Nicklas Lidström till Expressen.

Att inkilningar har försvunnit helt tror inte Shanga Aziz, som jobbar med att motverka destruktiv machokultur bland pojkar inom lagidrott.

– Vi upplever definitivt att det finns inkilningar som pågår i dag. Både officiella inkilningar på lagnivå men också inofficiella som framför allt spelarna har kommit överens om, som inte alltid är till klubbens kännedom, säger han till TT.

Våld och sexuella övergrepp

Inkilningar fungerar för att "välkomna" unga spelare till lag, men de kan fortfarande innehålla våld och sexuella övergrepp, menar Aziz.

– Dessa kan variera otroligt mycket. Däremot är återkommande händelser tråkigt nog de som i någon form leder till att spelare förlöjligas, förminskas, ibland med inslag av våld, sexuella övergrepp och trakasserier för att enligt gruppen förtjäna respekt, makt och delaktighet, säger han.

TT: Har inkilningar en plats inom lagidrott?

– Inkilningar i den här formen som vi pratar om nu – absolut inte. Det är oerhört viktigt att beslutsfattare inom idrottsrörelsen tar hårdare tag för att få stopp på den här typen av oacceptabla beteenden. Men det är ingenting som går över på en dag och kulturen behöver ändras i grunden.

Även Svenska ishockeyförbundets utvecklingschef Anders Wahlström reagerar på vittnesmålen om inkilningar.

"Inte förvånad"

– Jag är inte förvånad över berättelserna från förr, sedan har jag ingen aning om omfattningen på den tiden. Men det viktigaste nu är att få så många som möjligt att inse att det här kan fortfarande hända.

TT: Varför reagerar du först nu om du inte är förvånad?

– För att frågan är aktuell. Då påminns man om att man inte får glömma frågan och vad som ska göras. Det som händer när folk vittnar om det är att ämnet blir pratbart på ett helt annat sätt än om vi inte lyfter det.

TT: Händer de här sakerna i dag?

– Jag upplever inte att det sker i dag, men vi måste förstå att de kan ske.

TT: Borde inte ni veta om det sker?

– Vi kanske borde veta det. Det viktigaste vi kan göra är att ha den här medvetenheten. Jag tror det är bättre än vad det varit tidigare, men vi får inte tro att det inte förekommer.

Enligt Wahlström arbetar ishockeyförbundet genom att utbilda spelare och ledare inom värdegrundsfrågor. Den kan komma att förändras efter berättelserna som kommit fram.

– Vi fortsätter med en dåres envishet att pumpa ut material, det kan hända att vi spetsar till vår utbildning. Vi måste i klubbar och från förbundet hålla ögon och öron öppna.

Fakta: Därför är frågan om inkilningar aktuell

Den förre Chicago Blackhawks-spelaren Kyle Beach berättade nyligen offentligt om att han blivit utsatt för sexuella övergrepp av en videocoach i 2010 – samma år som klubben vann Stanley Cup.

Detta blev känt efter att en utredning gjorts där det kom fram att dåvarande tränare Joel Quenneville tystat ned händelserna.

Beachs berättelse har skakat om NHL och fått stora konsekvenser. Chicagos dåvarande tränare Joel Quenneville har tvingats sluta i topplaget Florida. Även Chicagos general manager Stan Bowman har avgått.

Senare berättade hockeyexperten och den förre målvakten i Luleå, Erik Granqvist om egna erfarenheter av övergrepp som skedde under en inkilning när han som ung spelare kom upp i Luleås A-lag säsongen 1989/90.

De tog av mig alla kläder. Sen tog de ett skridskosnöre som dinglade över ansiktet och knöt det hårt runt snoppen. Om jag gjorde motstånd så skulle de dra i det, så att jag skulle hålla mig lugn. Sen tog de fram en rakmaskin och rakade bort allt hår på hela kroppen och på huvudet, berättade Granqvist i I Viaplays hockeypodcast.

Efter berättelserna har fler före detta hockeyspelare vittnat om att de varit del av en kultur där inkilningar med inslag av våld och sexuella inslag.

Ikonen Börje Salming har sett ritualer utföras på juniorer när han spelade i Toronto i Kanada.

Man mådde skitdåligt när de skrek att de skulle ta en efter träningen, sade han till Expressen.

Även förre Detroitstjärnan Nicklas Lidström är bekant med fenomenet.

Jag känner absolut igen det. Inte för att jag själv har varit med om det, men jag har hört att det har hänt spelare innan min tid, sade han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!