Jönsson tar över mästarlaget: "En stor utmaning"

Senast blev det SM-guld, som assisterande tränare. Nästa säsong återvänder Jörgen Jönsson till Växjö för att ta hela ansvaret. "Det är en jättechans för mig, men naturligtvis också en stor utmaning", säger han.

Jörgen Jönsson återvänder till Växjö, den här gången som huvudtränare. Arkivbild.

Jörgen Jönsson återvänder till Växjö, den här gången som huvudtränare. Arkivbild.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Ishockey2022-01-21 11:29

Nuvarande Växjötränaren Sam Hallam slutar efter den här säsongen och tar över som förbundskapten i Tre Kronor.

Nu är det klart att det blir Jörgen Jönsson som kliver in i stället. Hans schweiziska klubb Davos offentliggjorde nyheten först och Växjö uppger att kontraktet är tre år långt och gäller från och med i maj.

Han lämnar Davos, där han är assisterande tränare, efter den nu pågående säsongen.

Jörgen Jönsson har tidigare varit i Växjö två säsonger som assisterande till Sam Hallam, med SM-guld som facit 2018. Han har också varit assisterande tränare i Färjestad (med SM-guld 2011) och Örebro.

"Jättechans"

Nu får Tre Kronor-veteranen för första gången styra ett lag själv.

"Jag har i flera år jobbat med målet att bli huvudtränare. Förfrågan från Växjö är en jättechans för mig, men naturligtvis också en stor utmaning", säger han till Davos hemsida.

"Jag har haft mycket roligt i tränarstaben här, men den här chansen i mitt hemland måste jag ta".

Färjestadsikonen tog under sin aktiva karriär fem SM-guld med Karlstadslaget hade dessutom en lång och framgångsrik landslagskarriär.

Han är Tre Kronors meste landslagsspelare genom tiderna med 285 landskamper där han vann två OS- och två VM-guld.

Välbekant miljö

"Det är fortfarande samma folk i Växjö. Och laget spelar fortfarande med samma system. Så det blir inte en så stor omställning, även om jag gärna tar med mig erfarenheterna från Davos", säger svensken.

Växjös sportchef Henrik Evertsson säger:

"Vi är mycket glada över att Jörgen Jönsson kommer att vara vår huvudtränare de kommande tre åren. Jörgen är en i det absoluta toppskiktet av vinnare som svensk hockey har upplevt, att få vara med och utveckla honom som huvudtränare är minst sagt spännande".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!