Juniorkronorna utklassades – möter rivalen

Juniorkronorna utklassades av värdnationen Kanada i nyårsnattens prestigemöte i junior-VM i ishockey. Kanada vann med 5–1 i den avslutande matchen i grupp A, Sverige blev därmed trea i gruppen och möter rivalen Finland i måndagens kvartsfinal.

Kanadas Brennan Othmann, Shane Wright och Olen Zellweger firar ett av målen i första perioden vid svenske målvakten Carl Lindboms kasse.

Ishockey2023-01-01 03:35

Joshua Roy gjorde 1–0 för Kanada bara 57 sekunder in i första perioden. En dryg minut senare var det dags igen då Brennan Othmann satte 2–0 bakom Carl Lindbom i det svenska målet. Innan första perioden var slut hade Tyson Hinds också gjort 3–0 för Kanada.

En liten ljusning blev det dock för Sverige när Ludvig Jansson reducerade till 1–3 efter 16.21. Men roligare än så blev det inte för svensk del.

Supetalangen tangerade rekord

Efter en mållös andra period återupptog Kanada målskyttet i tredje när Othmann satte ytterligare en puck i mål innan en minut gått av perioden. Tolv minuter senare var det dags igen då Kevin Korchinski gjorde Kanadas femte mål och fastställde slutresultatet 5–1.

Sveriges ende målskytt Ludvig Jansson säger till SVT att Kanada förtjänade vinsten.

– De var bra. De förtjänar definitivt vinsten i dag. Samtidigt är vi verkligen inte nöjda. Jag tycker vi gjort de tre inledande matcherna bra med få undantag, säger han till SVT.

Kanadas 17-årige supertalang Connor Bedard gick mållös från matchen men antecknades för fyra assist vilket tog honom till totalt 18 poäng i turneringen. Det innebär att han tangerade det kanadensiska rekordet på 18 poäng i ett och samma mästerskap, enligt SVT.

"Smakar gott"

Sverige, som redan var klart för kvartsfinal före matchen, slutar därmed trea i grupp A och möter Finland i kvartsfinal på måndag. Något som Ludvig Jansson ser fram mot.

– Vi kan inte hålla på och gräva ner oss i den här förlusten. Det är nu det roliga börjar, och det är det vi är här för. Finland i kvartsfinal smakar gott, säger Jansson.

Tjeckien vann grupp A och möter Schweiz i kvartsfinal medan Kanada som slutade som grupptvåa ställs mot Slovakien.

USA, som vann grupp B, ställs mot Tyskland i kvartsfinal.

Rättad: I en tidigare version av den här texten stod det fel dag för Sveriges kvartsfinal mot Finland. Rätt ska vara måndag.

Fakta: Så spelas måndagens kvartsfinaler i JVM

Finland–Sverige (klockan 17.00 svensk tid)