Kalmar satte stopp för VH: "Tio klasser bättre..."

Känslan var att Vimmerby Hockey hade fördelen inför fredagens derby hemma mot Kalmar. Så var det inte. Gästerna stängde igen det mesta för VH och knep välförtjänt segern. "Vi gör ett försök på slutet men Kalmar är lite starkare", sammanfattar tränaren Staffan Lundh.

Kalmar vann länsderbyt mot Vimmerby. "Vi förlorar mot en bättre motståndare", säger tränaren Staffan Lundh.

Kalmar vann länsderbyt mot Vimmerby. "Vi förlorar mot en bättre motståndare", säger tränaren Staffan Lundh.

Foto: Haris Dreco

Ishockey2022-02-04 22:18

En fantastisk insats borta mot Huddinge i onsdags följdes upp av en betydligt blekare prestation mot Kalmar HC. Vimmerby Hockey hade oerhört svårt att hitta rätt under stora delar av matchen och tränaren Staffan Lundh konstaterade följande kort efter slutsignalen:

– Vi förlorar mot en bättre motståndare, helt enkelt. 

Kalmar var både rappare och mer anfallsvilliga, vilket betalade sig. 

När Måns Krämer dundrade in 1–1 för VH i början av den andra perioden var det mitt i en KHC-anstormning. VH hade släppt in ett baklängesmål i slutet av den första perioden och såg tagna ut även i upptakten av den andra. Målvakten Robin Christoffersson tvingades till ett par högklassiga parader, innan Krämer alltså hittade rätt.

Jublet bland hemmasupportrarna tystnade bara en dryg minut senare, när Ludwig Svensson Träff skickade in en retur och satte Kalmar i förarsätet igen.

I den 29:e minuten fick VH läge att spela fem mot tre, efter att KHC dragit på sig en andra utvisning inom loppet av en minut. Ett mål där, vid ställningen 1–2, hade givetvis betytt mycket. Kalmar klarade av båda utvisningarna och fick sedan själva chansen i powerplay – där det smällde till i krysset genom Niko Ahoniemi. 

– Det är bra att göra mål i såna lägen, säger Lundh och syftar på fem mot tre-spelet hans lag hade. 

Han fortsätter:

– Vi har andra moment som också kan ses som lite nyckelmoment i matchen, bland annat ett friläge i den första perioden. Det är 60 minuter som spelas och det där var en del av det.

Rörelsen, passningsspelet och spelglädjen som Vimmerby visade upp för två dagar sedan var inte alls på samma nivå under fredagen. VH-tränaren vill däremot inte jämföra matcherna.

– Vi möter ett bättre lag idag (läs fredag)... Tio klasser bättre än det vi mötte i onsdags. Att börja jämföra de två matcherna är två olika sporter. Det är ingen idé att börja titta på vad vi gjorde i Huddinge kontra nu mot Kalmar. 

Gästerna hade bud på fler mål i den tredje perioden, när VH hade stora svårigheter med att komma in i offensiv zon. Hemmalagets bästa sekvenser kom i de två avslutande minuterna, där man skapade två fina möjligheter till reducering. Den förre VH-målvakten Jonathan Stålberg hade en fin kväll och stod då emot allt hans gamla lag skickade fram. 

– Vi gör ett försök på slutet men Kalmar är lite starkare i några av momenten.

Vilka moment tänker du på?

– Det är så små saker hela tiden. Närkamper, lite vassare i powerplay, bland annat. Det är svårt att peka på något specifikt. 

Lundh och VH fick klara sig på sex backar under matchen, efter att Oskar Carlsson (skadad) och Hugo Enock (sjuk) inte kommit till spel. Sedan tidigare står det också klart att Helge Holmstrand missar resten av säsongen

Ser du ett behov av att förstärka backsidan nu?

– Ja, det kanske vi ser ett behov av, i ett sånt här läge. Ett tag hade vi nio backar och då tyckte man väl inte att vi skulle ha fler. Men det är en balansgång hela tiden och har man nio stycken så blir några ledsna för att de inte får spela, vilket innebär en konstig balans där. Självklart finns det möjlighet att plocka in en back till i det här läget, när det är tunnare på den fronten. 

Kan Carlsson och Enock spela på söndag (hemma mot Skövde)?

– Det tror jag inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!