Smittspridningen tog fart i SHL och SDHL ordentligt i förra veckan då flera lag drabbades med uppskjutna matcher som följd.
Eventuella OS-resenärer som blev sjuka då har rimligen tid på sig att bli friska. Men nu börjar det brännas.
Damkronorna reser till Peking den 27 januari och herrarna, vars turnering börjar senare, den 2 februari. OS invigs den 4 februari.
– Vi flyger chartrat, det är de nordiska olympiska kommittéerna som ordnat gemensamma resor, säger Östblom.
Reglerna för de som haft covid-19 de sista 30 dagarna före avresan är strikta.
Testas fyra gånger
Senast åtta arbetsdagar före avresan, i praktiken tio dagar, måste idrottare som haft covid-19 skicka in läkarintyg som visar att de är friska och sedan ska de ta fyra PCR-test, de två sista inom 96 timmar före avresan.
Sveriges ishockeytrupper presenteras nästa vecka – först Damkronornas den 19 januari och sedan Tre Kronors två dagar senare.
Den ökade smittspridningen av omikronvarianten världen runt har rest frågetecken om det är säkert att skicka hockeyspelare till Kina för OS-spel i februari. I KHL diskuteras exempelvis att stänga ned ligan i förtid för att de ryska stjärnorna ska vara friska till OS. Beslut tas i veckan.
Olof Östblom deltog på måndagen i ett digitalt möte med SHL:s sportchefer för att informera om OS-upplägget.
Bland annat spreds rykten från Nordamerika för några veckor sedan att ett positivt coronatest kunde göra att idrottare tvingades stanna kvar i karantän i Kina i flera veckor efter spelen.
"Kommer att få åka"
Något som inte stämmer, enligt förbundet och Sveriges olympiska kommitté (SOK).
– Vi har har fått information om att det ska finnas en expertpanel som ska följa det här, säger Östblom.
Det krävs två negativa PCR-test för att en idrottare ska bedömas som frisk. Om en idrottare är frisk men fortsätter att lämna positiva PCR-test – den risken finns i upp till två månader efter coronasjukdom – ska den medicinska expertpanelen kunna bedöma och friskförklara idrottaren, som kan återgå i tävling eller åka hem.
Frölundas tränare Roger Rönnberg är den som ifrågasatt OS mest av alla. Klubbens sportchef Fredrik Sjöström var nöjd med måndagens genomgång.
– Det gav oss en tydligare en bild för vad som gäller. Jag känner att förbundet gör allt i sin makt för att det ska bli så bra som möjligt, säger Sjöström.
TT: Hur ser du på att OS ska avgöras när smittspridningen är så hög?
– Det är klart att det har sina utmaningar. Roger har lyft frågan så att det har blivit en diskussion, det tycker jag är bra, sedan är vår hållpunkt att om vi har spelare som blir uttagna så kommer dom att få åka. Att representera sitt land i ett OS är fantastiskt tycker jag, men vi vill veta hur det här ska gå till och vilka ramar vi har. Det är otroligt viktigt, säger Sjöström.