Kanada vann VM-rysaren – segrade på straffar

Kanada knep extrapoängen mot Slovakien efter att ha vunnit på straffar (2–1) i ishockey-VM. I Sveriges grupp vände USA och vann med 3–2 mot Tyskland. Senare under kvällen stod Lettland för en skräll när man övertidsvann mot Tjeckien (4–3).

Jake Neighbours firar sitt 1–0-mål mot Slovakien.

Ishockey2023-05-15 17:46

Publiken i Riga bjöds på en tät och alltigenom spännande drabbning när Kanada och Slovakien gjorde upp om poängen.

Det var Kanada som tog kommandot när St Louis Jake Neighbours satte 1–0 i den första perioden.

Slovakien skulle dock hinna kvittera innan perioden var slut när Leksands stjärna Peter Cehlarik hittade rätt i power play.

Därefter följde en mållös andra period, en mållös tredje och en mållös förlängning innan det stod klart att matchen skulle avgöras på straffar.

Väl där såg Buffalos Jack Quinn till att avgöra när han satte Kanadas åttonde straff.

Kanada toppar därmed grupp B på åtta poäng medan Slovakien är fyra med fyra poäng.

Lettland skrällvann

En gruppledning Kanada fick behålla då Lettland senare under kvällen skrällde och vann mot Tjeckien. Detta trots underläge efter första perioden. Men en stark upphämtning och ett avgörande av Oskars Batna i förlängningen till 4–3 gav värdnationen segern.

Välbehövligt då Lettland nu hoppar upp till en sjätteplats efter att ha inlett med två raka förluster. Tjeckien skuggar Kanada en poäng bakom i toppen.

USA vände mot Tyskland

USA var illa ute i ishockey-VM mot Tyskland. Mål från Justin Schutz och Samuel Soramies hade gett tyskarna en 2–1-ledning i Tammerfors inför den tredje perioden.

Då vaknade amerikanarna. Först kvitterade Sean Farrell och med drygt fem minuter kvar på klockan kom segermålet.

Fint spel i power play gav Calgary-forwarden Matt Coronato chansen att skjuta 3–2 och samtliga poäng till USA.

Efter 4–1 i premiären mot värdnationen Finland, 7–1 mot Ungern och vinst mot Tyskland har USA fått en perfekt start på årets VM-turnering.

USA toppar grupp A före Sverige. Tyskland har däremot fått en blytung start med tre raka uddamålsförluster efter att tidigare fallit mot Sverige (0–1) och Finland (3–4).

Lettland fick äntligen jubla mot Tjeckien.