Känslosam hyllning av "kung Henrik"

Han hyllades stort i New York redan förra vintern. Nu har även publiken i Göteborg fått hylla "King Henrik" för hans långa och framgångsrika målvaktskarriär. –Det är mycket minnen som kommer tillbaka, säger Henrik Lundqvist.

Henrik Lundqvist under hyllningen i Scandinavium.

Henrik Lundqvist under hyllningen i Scandinavium.

Foto: Adam Ihse/TT

Ishockey2022-12-28 19:01

Tvillingbrodern Joel är fortfarande i gång med sitt Frölunda.

Men återföreningen på isen blev aldrig av.

I stället satte Henrik Lundqvists hjärta stopp efter bland annat OS-guld, VM-guld, pris som NHL:s bäste målvakt och en Stanley cup-final.

Annars är det inte osannolikt att ”King Henrik” hade gjort som tvillingbrodern och fortsatt med ishockeyn över 40-strecket.

– Jag har landat i det och det gjorde jag ganska fort. Det var inte menat på något annat vis på något sätt, säger Henrik Lundqvist om det medfödda hjärtfelet som tvingade fram karriärens slut i förtid.

– Det kändes som att jag hade mer hockey i mig och jag kände mig taggad på en ny utmaning. Men återigen. Livet är bra i dag, jag trivs med allting och ser framåt, jag hänger inte kvar i det som varit.

Vissa kanske mest känner honom som "schampokillen" från reklamfilmer på tv. För Frölundafansen sticker säkert fortfarande SM-gulden 2003 och 2005 ut.

Men Henrik Lundqvist hann också spela 15 år för New York Rangers i NHL innan han 2020 köptes ut från sitt kontrakt och i stället skrev på för Washington Capitals.

Det blev dock aldrig något spel i den amerikanska huvudstaden. I stället tvingades målvaktsstjärnan till en hjärtoperation i januari 2021 och meddelade drygt ett halvår senare att karriären var över.

"Vilket schampo?"

I slutet av januari i år hyllades han av New York Rangers, som hissade hans tröjnummer 30 upp i taket i Madison Square Garden.

På onsdagskvällen, med ett års pandemiförskjutning, hyllades målvaktslegendaren även av den tidigare hemmapubliken i Scandinavium i Göteborg.

En av talarna var, självklart, Joel Lundqvist.

– En en av de vanligaste frågorna man fick, förutom vilket schampo man använder, var om vi skulle spela igen i Frölunda, sade Joel, innan han hyllade och tackade tvillingbrodern för alla år både på och utanför isen.

Det var ett tal som kändes lite extra, medger Henrik Lundqvist efteråt.

– Jag var så imponerad över att han kunde hålla ett sådant tal precis innan match. Det hade inte jag kunnat kan jag säga.

"Åt rätt håll"

Henrik Lundqvist har sedan karriären tog slut bland annat fått en roll som ambassadör för Madison Square Garden, New York Rangers hemmaarena.

Fysiskt är det en bit kvar att gå efter hjärtoperationen och komplikationerna efter den. Men det är på rätt väg.

– Under väldigt lång tid handlade livet om att leverera och prestera, nu handlar det om att ha kul och att omge sig med härliga människor och där är jag just nu, säger han.

TT: Och hur mår du, rent fysiskt?

– Jag är inte tillbaka till hundra. Det har gått i etapper. Just inflammationen har tagit tid, men det visste jag att den kunde göra, säger Henrik Lundqvist.

– Det är inget jag känner av, det är just bara hur aktiv jag kan vara. Jag måste ta det lite försiktigt hur jag accelererar det där, men det går åt rätt håll och jag är nästan där.

Henrik Lundqvist hyllades av bland andra tidigare Frölundatränaren Conny Evensson och mångårige medspelaren Tomi Kallio.
Henrik Lundqvist hyllades av bland andra tidigare Frölundatränaren Conny Evensson och mångårige medspelaren Tomi Kallio.
Fakta: Henrik Lundqvist

Född: 2 mars 1982 (40 år).

Familj: Hustrun Therese och döttrarna Charlise och Juli.

Klubbar: Järpens IF (ungdomsklubb), Rögle (1997—98), Frölunda 1998–2005, Mölndal (lån 2000–2001), New York Rangers (2005–2020), Washington (2020–2021, spelade ej).

Vald av NY Rangers som nummer 205 i draften 2000. Spelade totalt 887 NHL-matcher.

Främsta meriter: OS-guld 2006, VM-guld 2017, två VM-silver, ett OS-silver, NHL:s bäste målvakt (Vezina Trophy) 2012, två SM-guld med Frölunda 2003 och 2005, Stanley Cup-finalist 2014. På ”Tidernas hockeygala” i november fick Henrik Lundqvist pris som tidernas svenska målvakt på herrsidan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!