Känslosam Salminghyllning i Gävle

En röd ros på Brynäsmärket på isen. En för dagen unik puck i spelet. Kondoleansböcker fyllda med hälsningar som "för evigt kung, vi älskar dig" och växelsången "Börje! Salming!" som ekade mellan klackarna. Det blev känslosamt när Brynäs hyllade Börje Salming inför hemmamatchen mot HV71.

Brynäs Anton Rödin lägger en röd ros på isen som en hyllning till Börje Salming inför Brynäs match mot HV71.

Brynäs Anton Rödin lägger en röd ros på isen som en hyllning till Börje Salming inför Brynäs match mot HV71.

Foto: Mats Åstrand/TT

Ishockey2022-11-26 15:42

ALS-sjuke Kenny Widell åkte 80 mil tur och retur för att delta i hyllningarna och var tagen efteråt.

– Hela hyllningen var gripande och det kom fina tårar för Börje och alla andra som är drabbade av ALS, säger han.

Brynäs mångårige speaker Kenth Larsson sammanfattade mångas känslor när han avslutade sitt känslosamma tal med orden:

– Börje har gjort sitt sista byte. När ni går hem i kväll, titta upp mot skyn, för där finns en ny stjärna.

Kenny Widell var djupt rörd och berörd.

– Jag såg Brynäskaptenen lägga ner rosen. Det var så vackert och stort. Att bägge klackarna går ihop och hyllar Börje är vackert också, säger han.

"Ett föredöme"

Kenny är HV-supporter men kärleken till Börje Salming går över alla gränser.

– Börje har alltid varit en ikon inom hockeyn. Han är ett föredöme, säger den 45-årige Lidköpingsbon som var på plats i Gävle med vännerna i gänget "Gruvsystrarna" och fortsätter:

– Jag är en inbiten HV71-fantast och en i gänget hörde att SHL skulle hedra Börje i omgång 21. Att det blev en bortamatch i Gävle mot Brynäs som Börje har spelat för blev en fin slump.

Men det var inte bara de många milen som gjorde resan till Gävle till en utmaning.

I somras fick Kenny, precis som Börje Salming, veta att han har drabbats av ALS.

Sjukdomen bryter ner nervceller och sprider sig successivt genom kroppens nervsystem tills dess den sjuke blir förlamad, inte kan andas och dör.

"Kommer hjälpa många"

I dag finns bromsmediciner men inget botemedel och Kenny har på tre månader tappat i såväl muskelstyrka som balans samt har förlorat talet och kommunicerar nu genom tekniska hjälpmedel.

– Min kamp mot ALS är lika stor som Börjes var. Jag åker till Karolinska för att vara med i studier som ska hjälpa forskarna att testa nya bromsmediciner för ALS-drabbade, berättar Kenny Widell som fått besked av läkarna att han har tre till fem år kvar att leva.

– Det hela blev på lite mer allvar när jag och Börje i stort sett kom ut samtidigt med våra historier. Den öppenheten som Börje har visat kommer att hjälpa många ALS-drabbade, deras familjer och forskningen i framtiden, säger Kenny Widell.

SHL, Hockeyallsvenskan och SDHL kommer tillsammans att donera 1 000 kronor för varje mål som görs i de tre serierna den här helgen. Speciellt framtagna puckar kommer dessutom att signeras av målskyttarna och auktioneras ut till förmån för Börje Salmings stiftelse.

"Har satt ALS på kartan"

Samtidigt pågår en ständig insamling av pengar till forskningen genom Kenny, hans familj och vänner genom olika event samt genom Hjärnfondens hemsida och UF-företaget Brain Band som en väns dotter dragit i gång.

– Mitt kall är att få göra skillnad och ge hopp till andra så länge som jag kan samt att få bidra till den viktiga forskningen och sprida kunskap om ALS i Sverige, säger Kenny som tillsammans med vänner sålde sina Brain bands till både HV- och Brynässupportrar i pauserna.

– Tyvärr är ALS i nuläget en obotlig sjukdom då brist på forskning tidigare har hållit lösningen av sjukdomen kvar i mörkret. Med mer pengar kan forskningen utökas och ju fler studier som görs desto närmare kommer man ett botemedel säger Kenny Widell och avslutar:

– Jag tror inte att jag själv får uppleva ett botemedel men jag vill bidra till att andra får göra det. Börje har satt ALS på kartan och där vill jag fortsätta kampen.

Kenny Widell.
Kenny Widell.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!