Känslosamt när Salming hyllades i Toronto – igen

"Börje har kommit hem", sade speakerrösten, när 71-åringen välkomnades in på isen för att ta emot hyllningarna. Ikonen, legendaren – Börje Salming – hedrades stort på Torontos hemmaarena under en ceremoni tillägnad honom.

Börje Salming hyllades för andra kvällen i rad i Toronto, här tillsammans med sin fru Pia Salming och dottern Bianca Salming.

Börje Salming hyllades för andra kvällen i rad i Toronto, här tillsammans med sin fru Pia Salming och dottern Bianca Salming.

Foto: Christopher Katsarov/AP/TT

Ishockey2022-11-13 01:46

Börje Salming befinner sig just nu i Kanada för att närvara vid den så kallade Hall of Fame-helgen.

För andra kvällen i rad hyllades den ALS-drabbade legendaren, i kväll under en ceremoni helt i Salmings ära inför lönnlövens match mot Vancouver.

I sällskap av sin familj var det en påtagligt lycklig "nummer 21" som tog sig ut på isen och mötte jubel och visslingar, glansiga ögon och vördnadsfulla applåder – som aldrig ville ta slut.

"Börje, hela Leafs Nation älskar dig!", sade speakern, efter det att Salming fått släppa den ceremoniella första pucken.

"Massiv hyllning"

– Det var mycket jobbigt men framför allt så fint att se den massiva hyllning han fick. Man blir tårögd, säger vännen och före detta back-kollegan Nicklas Lidström till Sportbladet efter ceremonin.

Lidström leder den stiftelse som startats av Salmings vänner och familj för att bidra till forskningen och stötta anhöriga.

Redan på fredagen, inför mötet mellan Toronto och Pittsburgh, mötte Salming publiken på hemmaarenan, för första gången på länge.

– Han är så glad över att vara här. Jag pratade med hans familj och de säger att de nästan aldrig har sett honom så här glad. Det är därför han är här och det är därför de är här – de vill se Börje ha sådana här lyckliga stunder, sade hans vän Darryl Sittler, 72, till TT efter fredagens hyllningar.

Med tårar i ögonen

Sittler fanns vid sin väns sida och hjälpte honom under första kvällens ceremoni. I kväll var han mer i kulisserna, men likväl med tårar i ögonen.

– Som vän är det lätt att vara vid någons sida när allt går bra, men det är ännu viktigare att visa stöd och kärlek när det är tuffare.

Hyllningarna fortsatte visa sig även ute på isen då Torontos förstafemma bestod av enbart svenskar; Erik Källgren i mål, Rasmus Sandin och Timothy Liljegren som backpar, samt William Nylander, Calle Järnkrok och Pierre Engvall som forwards.

Ett gäng som var högst delaktiga i 3–2-segern efter bland annat mål av Pierre Engvall med assist från Calle Järnkrok.

"Var känslosamt"

Inför kvällens match var det inte många frågor från pressen som inte berörde mannen som med efter 16 säsonger i klubben har ikonstatus.

– Han är legendarisk i Sverige. Det var känslosamt att se honom i går kväll, förhoppningsvis får han en bra dag i dag också, sade Torontos Timothy Liljegren på en presskonferens tidigare på dagen.

Få lämnades oberörda av Salmings närvaro.

– Det var känslosamt att se honom där ute och publiken var som galna, det var fint, sade Calle Järnkrok, om fredagens hyllningar.

Det var länge oklart om Börje Salming skulle åka till Kanada. Det var först i förra veckan det stod klart att resan blir av. Salming lider sedan en tid av den svåra sjukdomen ALS. Sedan insjuknandet har hans tillstånd försämrats snabbt. Han kan inte längre prata och har svårt att både äta och gå.

Fakta: Börje Salming

Född: 17 april 1951 i Kiruna.

Meriter: 2 SM-guld med Brynäs 1971 och 1972, VM-brons 1972, VM-silver 1973. Uttagen i VM:s All Star-lag 1973. Rookie of the year (Årets nykomling) i NHL 1974.

Uttagen i NHL:s All Star-lag 1977 och ytterligare fem gånger i NHL:s andra All Star-lag. Uttagen i Canada Cups All Star-lag 1976.

Vid fyra tillfällen nominerad till Norris Trophy som en av NHL:s tre bästa försvarsspelare.

Utsedd till NHL:s bäste svenske spelare, Viking Award, tre gånger.

Karriär: Debuterade i Kiruna AIF 1967 i dåvarande division 2. Värvades 1970 till allsvenska topplaget Brynäs. Debuterade i landslaget Tre Kronor 1972 och tog VM-brons samma år.

1973 tog han steget till NHL och Toronto där han stannade i 16 säsonger. Han avslutade NHL-karriären med ett år i Detroit innan han flyttade hem till Sverige för tre elitseriesäsonger i AIK.

Totalt spelade han 1 148 NHL-matcher och anses med sin uppoffrande spelstil vara den som banade väg för européer i NHL.

1996 blev han förste svensk att väljas in Hockey Hall of Fame. Två år senare valdes han in i Internationella ishockeyförbundets (IIHF) Hall of Fame.

Valdes vid IIHF:s 100-årsjubileum 2008 in i århundradets All Star-lag

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!