Kaptenen: "Måste prata högre om saker och ting"

Tre Kronor tappade 3–0 i gruppfinalen mot Finland och förlorade med 3–4 efter förlängning i OS-ishockeyn. Lagkaptenen Anton Lander var upprörd efteråt: –Vi måste lyfta lite mer på taket och prata högre om saker och ting.

Svenske lagkaptenen Anton Lander blir hårt pressad av Finlands Marko Anttila när Tre Kronor tappade 3–0 till förlust.

Ishockey2022-02-13 11:07

Sverige är, tack vare poängen vid full tid, klart för en direktplats i kvartsfinalen som bästa grupptvåa.

Men lagkapten Lander var upprörd och besviken över kollapsen och ett upprepat mönster.

I första matchen mot Lettland höll samma sak på att hända. Då räckte 3–0-ledningen efter två perioder till en 3–2-seger sedan målvakten Lasse Johansson gjort en kanonräddning i slutsekunderna.

Den här gången slutade med finländsk vändning och förlust.

– Vi skvätter puckar, tar inte kontroll och vågar spela. Vi pratade litegrann om det efter Lettlandsmatchen, vi lär oss mot Slovakien, men vi måste lyfta lite mer på taket och prata högre om saker och ting. Vara lite mer ärliga mot varandra. Det är bättre att göra misstag med pucken än att bara skvätta ifrån sig den, säger Lander.

"Riktigt besviken"

Målvakten Magnus Hellberg håller med. Tredje perioden blev en mardröm för honom då finländarna sköljde över svenskarna och fick klara lägen framför mål. Finland vann skotten i sista perioden med 14–3.

– Jag är riktigt besviken med tanke på hur bra vi spelade i första och andra perioden. Jag tycker vi kontrollerar matchen otroligt bra. Men en match är 60 minuter eller mer, det fick vi känna av i dag, säger han och fortsätter:

– Vi vet att Finland är ett otroligt bra lag när de kommer i gång. De började skicka in puckarna på mål, drev hårt på kassen och de vann kamperna och fick in målen på något vänster. Det är tufft, säger Hellberg som lite överraskande fick chansen i stället för Lasse Johansson.

"Tror på vårt lag"

Tre Kronor såg ut att ta segergreppet i en mittperiod när finländarna spelade odisciplinerat och tog massor av utvisningar, fem tvåminutare och ett matchstraff (Markus Granlunds huvudtackling på Philip Holm).

Lucas Wallmark – glödhet med fyra mål i turneringen – Lukas Bengtsson och Anton Lander gjorde varsitt powerplaymål.

Finland utnyttjade sina två första numerära överlägen i matchen i den tredje perioden genom Teemu Hartikainen och Iiro Pakarinen, den sistnämnde kvitterade sedan också då Finland hade målvakten utplockad.

Sedan avgjorde Harri Pesonen i förlängningen när han fick fritt skottläge.

– Vi får sätta oss ned och gå igenom vad vi behöver göra bättre i kvartsfinalen. Jag tror på vårt lag, vi bevisar ändå att vi kan spela otroligt bra hockey. Men det gäller att vi gör det en hel match, säger Hellberg.

Åttondelsfinalerna spelas på tisdag och kvartsfinalerna på onsdag.