Karlin lugnar fansen – vill inte värva från VIK: ”Det skulle ta emot”

En era i Västerviks IK är över. Mattias Karlin valde att utnyttja den möjlighet som innebar fri gång till en SHL–förening. Här utvecklar han det beslutet.

Mattias Karlin flyttar till Dalarna om några veckor.

Mattias Karlin flyttar till Dalarna om några veckor.

Foto:

Ishockey2017-04-12 07:20

Det var, som det oftast är i hockeykretsar, snabba puckar.

Den första kontakten parterna emellan togs under torsdagen. Mattias Karlin åkte upp till Mora på fredagen, tillbaka till Västervik på lördagen. Vid hemresan var det mesta ordnat. Det som återstod var kontraktslängden. 

Karlin, nybliven tvåbarnsfar, ville ha ett längre kontrakt – tre år. Mora var beredda att erbjuda två. De möttes halvvägs och skrev ett kontrakt på två år, med ett tredje så kallat optionsår – om någon av parterna vill avsluta det efter år två så är det möjligt.

Den största anledningen till att han valde att hoppa på uppdraget är givetvis att det är på Sveriges högsta nivå. Som han själv uttrycker det:
– Det kan mycket väl vara första och sista chansen, då är det svårt att tacka nej.

En annan faktor är timingen. Mattias Karlin har basat över VIK:s representationslag i sex säsonger – en urlång tid för en ishockeytränare. Han har också nått otroligt långt med laget. En rimlig åsikt är att det inte går att göra det mycket bättre.
– Nu förberedde jag mig för en sjunde säsong. Jag säger inte att det skulle blivit så, men det mest troliga var att den sjunde var min sista i Västervik. Det kommer en dag då man måste gå vidare.

Karlins roll i nya klubben kommer att vara väldigt lik den han haft i Västervik. Det finns en sportsligt ansvarig som kommer att sköta kontakten gentemot agenter och Karlin kan fokusera på kommunikationen med eventuella nyförvärv. 
– Så ska det vara, tycker jag. Det är ändå tränaren som ska jobba närmast spelaren under säsongen så han måste ju vara med i rekryteringen.

Flyttlasset till Dalarna går i månadsskiftet, och försäsongsupplägget, med tre samlingar under sommaren för tester, är också likt det man kommer köra i VIK.

En annan likhet är antalet tränare. I VIK har Mattias Karlin haft endast en assisterande, och vad det verkar kommer det att bli så även i Mora. Av flera orsaker.
– Ekonomin spelar såklart in en del. Mora är inte på samma nivå som de andra SHL–föreningarna, åtminstone inte än.

De flesta spelare i det svenska seriesystemet under SHL har en klausul som möjliggör att en kontraktsbunden spelare kan lämna för spel i SHL. En tydlig farhåga för VIK–fansen är att Karlin plockar med sig några tunga pjäser från VIK:s bygge. Något han själv menar inte kommer hända.
– Nej, nej. Det skulle ta emot att börja rota där, säger Mattias Karlin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!