Karlsson om att få ta över huvudansvaret igen: "En sjuk värld"

Blandade känslor. Det var det för Eric Karlsson när han fick förfrågan om att ta över som huvudtränare för Västerås IK. Och det är tredje gången som han hamnar i samma sits.
– Det är en sjuk värld i hockeybranschen. Jag lider med dem som får lämna efter att ha jobbat så hårt, men gläds samtidigt åt att få ta mig an den här utmaningen, säger Karlsson.

Eric Karlsson från tiden när han var huvudtränare för Karlskrona och mötte Vimmerby.

Eric Karlsson från tiden när han var huvudtränare för Karlskrona och mötte Vimmerby.

Foto: Magnus Strömsten

Ishockey2024-10-21 20:33

Det var på måndagen som Västerås IK gick ut med att huvudtränaren Karl Helmersson och assisterande tränaren Örjan Lindmark sparkas.

Vimmerbykillen Eric Karlsson kom till VIK som J20-tränare inför förra säsongen, men fick under den ta klivet upp som assisterande tränare i A-laget. Nu tar han över huvudansvaret.

Var det överraskande besked?

– Det är klart att alla som jobbat med laget vet vilket press det är. Kraven på framgång är höga. Vi hade ett tungt fjolår och då blir tålamodet mindre hos den sportsliga ledningen. Alla som är i hockeytränarbranschen vet att det kan svänga fort, men det är alltid svårt att se kollegor som Karl och Örjan behöva lämna. De har jobbat hårt och jag lider med dem.   

undefined
Eric Karlsson och Jeff Hällegard i Vimmerby Hockeys bås.

Det är långt ifrån första gången som Karlsson får agera ersättare. Det har hänt både i Vimmerby och Karlskrona tidigare.

– I Vimmerby var det en liknande sits då jag fick gå från assisterande till huvudansvarig och då blev utfallet positivt. I Karlskrona var jag J20-tränare och fick ta över A-laget vid jul. Då misslyckades vi i Allettan och gick inte till playoff, säger Karlsson som ser en positiv sida av situationen han befinner sig i nu.

– Det är en klar fördel att jag har varit en del av gruppen sedan tidigare. Spelarna känner mig och jag dem. Jag har en stor tro på gruppen och att vi kan få till något bra.

Vad ska du ändra på?

– Jag har försökt dela in det i tre delar. Nummer är ett är den mentala biten. Vi är i ett pressat läge och det gäller att bygga en tro i gruppen och få tillbaka energin. Sedan ska jag skruva lite på den dagliga verksamheten. Spelmässigt kommer jag rikta in mig på spelet utan puck. Det finns en del att justera där så vi släpper in färre mål, säger Karlsson som inte utlovar några mirakel på kort sikt.

– Vi hinner inte ändra på så mycket till matchen mot Vimmerby på onsdag. Då vill jag framförallt se en jämnare prestation.

Hur långsiktig blir lösningen med dig som huvudtränare?

– Det är ganska oklart, men klubben har varit tydlig med att de söker en ny huvudtränare. Det kan bli klart på torsdag eller om tre veckor. Jag ska göra allt i min makt för att vända på det här nu så får vi se vad som händer sen.

undefined
Eric Karlsson tar klivet från assisterande till huvudtränare i Västerås, i vart fall tillfälligt.

På onsdag kliver som sagt Eric Karlsson in i hetluften på allvar. Och det i en bekant miljö. 

I ishallen i Vimmerby.

Hur känns det?

– Det kommer givetvis bli speciellt att möta Vimmerby i första matchen. Jag har visserligen varit där och stått i bortabåset tidigare, men inte på den här nivån. Jag har fått lämna hallen som både vinnare och förlorare tidigare, men på onsdag hoppas jag att det blir som vinnare.

Med rötterna i Vimmerby har han haft ett extra öga på VH i Hockeyallsvenskan och gillar mycket av det han sett i lagets spel.

– Generellt sett har Vimmerby presterat bra. Särskilt med tanke på att de är nykomlingar. Det enda man kan anmärka på är effektiviteten framåt. Annars har de stått upp och matchat de flesta lag. Det kommer bli en tuff match.

Har du fått några hälsningar från spelare i laget inför matchen?

– Jag såg att Jakob Karlsson och Anton Carlsson hade skickat meddelande och gratulerat till uppdraget. Vi får se om jag är lika välkommen efter matchen på onsdag, säger han skämtsamt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!