Karlsson vill vidare: Kommer inte bli trevligt

San Jose kan förlora NHL:s främste ishockeyback. Erik Karlsson vill ha en chans att lyfta Stanley Cup. –Jag kom till San Jose och skrev på där för att vinna. Det har inte utvecklats som vi ville, säger han enligt NHL:s sajt.

San Jose-backen Erik Karlsson vill vidare. Arkivbild.

San Jose-backen Erik Karlsson vill vidare. Arkivbild.

Foto: Josie Lepe/AP/TT

Ishockey2023-06-27 04:21

Under natten mot tisdagen utsågs den svenske stjärnan för tredje gången till NHL:s bäste back, efter en fantastisk säsong i sitt San Jose.

Men halvvägs in i sitt åttaåriga kontrakt börjar Erik Karlsson få nog av bristen på framgångar för laget. Samtliga fyra säsonger har klubben missat slutspel och nu vill Erik Karlsson – en av världens bästa backar – gå till en klubb som har chans att vinna.

– Jag har spelat med så många killar under min karriär som varit fantastiska spelare och borde ha vunnit – men som aldrig gjorde det. Jag vill inte vara den killen. Jag vill vinna, säger han vid en pressträff och tillägger att det så klart inte finns några garantier.

– Jag vill ha en chans att vinna, om den möjligheten inte finns i San Jose just nu inom min tidshorisont, då är det en otrevlig del av affärsverksamheten.

101 poäng

Han säger att han trivs i klubben, tränarna och ledningen och önskar att han varit tio år yngre då han tror att San Jose har framtiden för sig.

– Jag är 33 år nu och jag känner att jag har mycket kvar att ge och jag tror att jag kan göra det för vilken klubb som än erbjuds, säger han.

Karlsson, som stod för i backsammanhang hisnande 101 poäng (25 mål, 76 assist) den föregående säsongen säger att bryta kontraktet "inte kommer att bli trevligt, det kommer inte att bli lätt".

– Men jag kommer att fatta vilket beslut jag än fattar som jag tror är det bästa för min professionella karriär.

Inte girig

Han säger sig inte ha något direkt önskemål om vilket lag han vill till. Han är beredd att riva upp familjen – som trivs i San Jose – och verkar dessutom beredd att kliva ned i lön om det krävs.

– Jag kommer inte att vara girig. Jag försöker att göra det som är bäst för mig personligen.

Fakta: Erik Karlsson

Erik Karlsson är född i Landsbro i Vetlanda kommun och spelade ungdomsishockey i Boro/Vetlanda, och hamnade så småningom i Frölunda.

Han draftades av Ottawa 2008 och gjorde NHL-debut året därpå. I Ottawa spelade Karlsson fram till 2018, då han byttes till San Jose.

Med Tre Kronor har Karlsson ett OS-silver från 2014 och ett VM-brons från Tyskland 2010.

Togs ut till NHL:s all star-lag 2011, 2012, 2016, 2017, 2018, 2019, 2023. Trefaldig Norris-vinnare som NHL:s bäste back (2012, 2015, 2023).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!