Klart för hockeyallsvenskan efter jätterysare

Östersund spelar i hockeyallsvenskan nästa säsong, för första gången. Det står klart efter att laget vänt 1–2 till 3–2 med 76 sekunder kvar borta mot Nybro när hockeyettans kvalserie avslutades med en rysaromgång.

Östersund spelar i ishockeyallsvenskan nästa år. Arkivbild.

Ishockey2022-04-29 21:48

Inför den avslutande tionde omgången av hockeyettans kvalserie hade tre av sex lag chansen att ta förstaplatsen, som ger spel i hockeyallsvenskan nästa säsong.

Favoritskapet låg på Östersunds IK som inför fredagskvällens tre matcher ledde tabellen på bättre målskillnad än tvåan Hudiksvalls HC.

Efter två spelade perioder på samtliga tre arenor såg det mesta ut att gå ÖIK:s väg. De själva hade en 1–0-ledning borta mot trean Nybro och "Hudik" hade "bara" 1–1 borta mot jumbon Halmstad Hammers.

Pressat Östersund

Men en 1–1-kvittering av Nybros Lukas Macklin 7.41 in i tredje perioden skapade en kvalrysare.

Samtidigt som Östersund jagade ett ledningsmål i Småland hittade Hudiksvall nätet i Halland. Johan Lindholm satte 2–1 borta mot Hammers och "Hudik" passerade ÖIK i den levande tabellen.

När Nybros Juho Liuksiala satte 2–1 efter 16.33 i tredje perioden mot Östersund trodde nog de flesta att saken var klar – att Hudiksvall skulle ta den hockeyallsvenska förstaplatsen.

Så blev det inte.

Vände tillbaka

Östersund reste sig, vände och tog sig till Sveriges näst högsta ishockeyserie, nedanför SHL. Johan Mörnsjö kvitterade till 2–2 i powerplay med 76 sekunder kvar av tredje perioden mot Nybro, hemmalaget tog ut målvakten och ÖIK:s David Westlund avgjorde med sitt 3–2-mål i tom bur i slutsekunden.

Samtidigt tappade Hudiksvall sin ledning borta mot Halmstad vars Ludvig Levinsson satte 2–2 med 99 sekunder kvar av tredje och Alexander Edström satte 3–2 i "Hudiks" öppna bur med 18 sekunder kvar.

Östersund spelar i ishockeyns näst högsta serie för första gången på 27 år enligt Aftonbladet efter att ha vunnit hockeyettans kvalserie på 23 poäng, före Hudiksvall, 20 poäng, och Nybro, 19.

Tabellfyran Dalen vann den betydelselösa matchen hemma mot femman Väsby med 5–1.