Klingberg: "Lika bra att skicka den bättre brorsan"

När NHL drog sig ur försvann också möjligheten för backstjärnan John Klingberg att spela i OS – men öppnade dörren för storebror Carl. Hans tröstande ord till lillebror? –Jag sade till honom att det är lika bra att skicka den bättre brorsan, säger han med ett skratt.

Carl Klingberg. Arkivbild.

Carl Klingberg. Arkivbild.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Ishockey2022-02-03 17:51

Tre Kronors trupp landade i Peking på torsdagen, men är ännu inte fulltalig. Rögleforwarden Dennis Everberg och Färjestads center Linus Johansson kommer senare då de nyligen blivit friska efter covid-19.

Det fanns en oro att de skulle testa positivt i Kina som har striktare gränsvärden och att andra i laget då skulle hamna i karantän efter att ha varit i nära kontakt med dem.

Tre Kronor drabbades av två positiva covidfall redan tidigare i veckan, men väl på plats hoppas nu alla att covidkaoset som drabbat ishockeyn den senaste månaden ska lägga sig.

"Började ana"

Coronapandemin är ju också orsaken till att NHL precis före jul drog sig ur OS. Carl Klingberg, till vardags i schweiziska mästarlaget Zug, berättar om besvikelsen hos lillebror, 29-årige backstjärnan John Klingberg, Dallas, dubbel VM-guldmedaljör som aldrig spelat OS.

– Det är klart att de ville åka, men när det började hopa sig covidfall i NHL så började de ana att det kunde skita sig. Det var ju tråkigt för honom och för hela hockeyvärlden som gärna hade sett NHL-spelarna, säger 31-årige Carl, energisk forward, med Lerum som moderklubb och fostrad i Frölunda.

Själv är han ordentligt taggad.

I sommarens VM i Riga var det slutspelat redan i andra matchen på grund av skada och i senaste OS blev det chockförlust i kvartsfinalen mot Tyskland.

– Det var jättetråkigt att det bara blev fyra perioder av hockey i VM och sedan att det gick som det gjorde för laget. Det är revanschlusta för lagets skull, men även för egen del att kunna gå in i en stor turnering igen och kunna ta sig långt, säger Klingberg som gör sitt andra OS och vann VM-guld 2017.

Drömmer om guld

Han får frågan vad han förknippar med OS och svaret kommer snabbt:

– Jag tänker på Peter Forsbergs straff och Tommy Salos räddning (i OS-finalen 1994), hela Sveriges blickar som är på OS och på spelarna. Nu är inte NHL-spelarna med, det gör inte OS mindre för det, det är fortfarande det största du kan vara med om, säger han.

Förutom 1994 har Sverige vunnit OS-guld 2006. En gång utan NHL-spelare, en gång med.

Och Klingberg är optimistisk.

– Jag tycker att vi har ett starkt lag som kan bryta ned motstånd och jaga livet ur dem. Vara riktigt jobbiga att möta. Sådan är jag som spelare och så tycker jag många av de andra som är med också är. Vi har viljan att vinna ett OS-guld, men främst att tävla om medaljerna.

Tre Kronor spelar sin första match om en vecka, den 10 februari mot Lettland.

Fakta: Tre Kronor i OS

Gruppspelsmatcher:

10/2 Sverige–Lettland (5.10 svensk tid).

11/2 Sverige–Slovakien (9.40).

13/2 Finland–Sverige (9.40).

Gruppsegraren från de tre grupperna och bästa tvåan går direkt till kvartsfinal. Övriga åtta lag går till kvartsfinalkval (som spelas 15/2).

Slutspelet: Kvartsfinaler (16/2), semifinaler (18/2), bronsmatch (19/2), final (20/2).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!