Kommer VH klara kravet? • "Alternativet är en mardröm"

För en dryg månad sedan såldes nyckelspelaren Oskar Lindgren. I dagarna har dessutom flera företagare gått ihop i ett försök att stärka Vimmerby Hockeys ekonomiska resurser, vilket kan behövas om VH ska uppfylla kraven om eget kapital. Det är tuffa tider som väntar. "Gränsfall om vi klarar det", säger Bo Norbro, kassör i föreningen.

Vimmerby Hockey kan få det tufft att uppfylla kraven om eget kapital.

Vimmerby Hockey kan få det tufft att uppfylla kraven om eget kapital.

Foto: Torbjörn Allvin

Ishockey2024-03-12 14:33

Inför säsongen 2022/2023 hade VH ett eget kapital på 1,7 miljoner. Ett år senare fanns bara 175 000 kronor kvar. Detta eftersom verksamhetsåret 2022/2023 resulterade i ett minusresultat på närmare 1,6 miljoner kronor. Detta var siffror som presenterades på årsmötet förra sommaren. 

Därefter har det hänt en hel del.

När Oskar Lindgren i början av februari såldes till Tingsryd slog det ned som en bomb. En något oväntad försäljning som grundar sig i det tuffa ekonomiska läge som Vimmerby Hockey befinner sig i. På grund av förra årets underskott är VH inne i ett kontrollår, då kraven om eget kapital inte uppfylldes.

Skulle kraven om eget kapital inte uppfyllas det här året heller finns det en risk för att elitlicensen dras in. Det skulle bland annat innebära nedflyttning.

I dagarna publicerade dessutom VH ett inlägg på sina sociala medier, undertecknat av ett flertal företagare. Sammanfattningsvis handlade inlägget om ett initiativ från företagen som syftar till att trygga och stärka föreningens ekonomiska resurser.

undefined
Oskar Lindgrens försäljning till Tingsryd väckte reaktioner.

I samband med semifinal-matcherna kommande helg i Vimmerby vill initiativtagarna att företag ska bidra med 2x1993 kronor. Pengar som ska tillkomma VH utöver de vanliga publikintäkterna. 

Med tanke på den omtalade försäljningen, initiativet från de lokala företagen och uppgifter om att VH ska vara illa ute ekonomiskt är den stora frågan: Hur allvarlig är situationen för Vimmerby Hockey?

Sporten tog kontakt med föreningens kassör, Bo Norbro, för att reda ut frågetecknen.

Kan du ge oss en bild av hur det ekonomiska läget ser ut?

– Till att börja med landade förra året i en förlust på cirka en och en halv miljon kronor. Eftersom det gått så bra sportsligt denna säsong kan det hända mycket nu på slutet. Än så länge är det svårt att se var det slutar, säger Norbro och fortsätter:

– Men om vi räknar bort insamlingen från företagen ser det ut som att vi kommer landa i ett nollresultat just nu. Att gå från 1,5 miljoner minus till noll visar att vi är en god bit på vägen. Sen återstår det en hel del matcher. Vi hoppas givetvis att det ska bli en kvalserie och då ger det hyggliga intäkter med ett gäng hemmamatcher. Givetvis påverkas det också av vilka lag som är med.

Vilka åtgärder har ni tagit för att vända på fjolårets tuffa resultat?

– Backar vi bandet är det pandemin som ställde till det rejält för oss. När saker sen blev normala igen fick vi inte tillbaka publiken vars vanor förändrats och det påverkade intäkterna.

– Ser man till kostnader har vi haft bra koll de senaste åren, och där finns inga stora pengar att spara. Men sen har vissa saker som material blivit oerhört mycket dyrare. Det i kombination med tappade intäkter gjorde att vi hamnade där (på stort underskott). Vi har istället försökt att jobba med intäkterna och öka dessa istället. Jämför man med andra lag i "ettan" ligger vi ganska bra till.

Publiktillströmningen har inte varit en succé den här säsongen heller.

– Vi har ganska bra siffror även om vi hade hoppats på mer. På flera av matcherna i Allettan hade det varit över 1 000 personer om det varit för några år sedan. Den här säsongen har vi bara kommit över 1 000 vid ett tillfälle. Istället har det varit 700–800 på matcherna.

Med lite distans till Oskar Lindgren-försäljningen, känns det som supportrarna accepterat agerandet från klubben?

– Jo, jag tror det. Det var ett oerhört sorgligt och svårt beslut att ta. Men sett till det ekonomiska var det rätt. Jag tror folk i allmänhet tycker samma sak. Vi fick en möjlighet och tog den.

undefined
En het kvalserie med välfyllda läktare vore såklart önskvärt för Vimmerby Hockey för att få in välbehövliga intäkter.

Som nämnt ovan ser verksamhetsåret 2023/2024 alltså ut att landa på ett nollresultat, utan att räkna med intäkterna från företagen. Beroende på utfall kan det bli plus med marginal.

– Vi är naturligtvis enormt glada och tacksamma. Det är fantastiskt.

Även om det ser ljusare ut än förra säsongen och landar i ett plusresultat är det fortfarande stora utmaningar som väntar VH. Kraven gällande eget kapital är att det ska motsvara åtta procent av omsättningen. 

– Det är lite av ett gränsfall om vi klarar det. Men det viktigaste är inte att oroa sig över situationen utan att göra något åt det. Det tycker jag att vi gör och jag tror vi kommer lyckas på något sätt. Det ska vi bara se till, alternativet är en mardröm.

Bo Norbro är samtidigt kritisk till upplägget gällande att det egna kapitalet ska relateras till omsättningen.

– Gör vi aktiviteter för att inbringa intäkter ökar vår omsättning samtidigt, och då behövs mer intäkter. Det är ingen bra lösning och borde ses över.

VH är långt ifrån ensamma bland klubbarna i Hockeyettan om att ha det kämpigt med kraven.

– Det är många som är i en liknande situation, det går inte bara att kasta ut allihop. Istället borde det nog göras en individuell bedömning för respektive förening, där man tittar på bitar som hur väl rustad organisationen är och så vidare.

I en intervju med Dagens Vimmerby menar VH-ordföranden Anita Westerback att VH behöver få in 500 000–600 000 kronor som läget är just nu.

– Det beror på vad omsättningen landar på, om vi kommer till kvalserien och andra faktorer. Den siffran är väl tilltagen, säger Bo Norbro.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!