Kommunikation ska leda Damkronorna tillbaka

Kommunikation är ledordet som ska ta Damkronorna tillbaka till A-VM och visa vägen till OS i Peking. Om ett par veckor tar B-nationen de första skären under nya förbundskaptenen Ulf Lundberg. –Att om Sverige, om ett och ett halvt år, är med i OS, det hade varit den perfekta resan att göra härifrån, säger HV71-backen Anna Kjellbin.

Damkronornas och HV71:s back Anna Kjellbin ser fram emot återtåget mot A-VM och OS. Arkivbild.

Damkronornas och HV71:s back Anna Kjellbin ser fram emot återtåget mot A-VM och OS. Arkivbild.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Ishockey2020-08-16 09:05

Den 26–30 augusti samlas ishockeylandslaget Damkronorna i Billingehovs ishall i Skövde för sitt första läger på över ett halvår. HV71:s landslagsback Anna Kjellbin ser fram emot samlingen och ett första fysiskt möte med den nya förbundskaptenen Ulf Lundberg.

– Jag har inte träffat honom personligen, men har haft telefonsamtal med honom. Jag har fått ett väldigt bra intryck. Dels som person och som tränare, men också hur han ser på det hela, hans tankar om den här säsongen och framtiden. Det känns som en väldigt spännande framtid vi har framför oss, säger Anna Kjellbin.

Under Ylva Martinsens ledning åkte Damkronorna ur A-VM, för första gången någonsin, förra året.

I år var tanken att Martinsens landslag skulle spela sig upp tillbaka i A-divisionen. Men när coronaviruset utvecklades till en pandemi och B-VM i Angers, Frankrike, flyttades fram till nästa år fick inte Martinsen Svenska ishockeyförbundets fortsatta förtroende och petades som förbundskapten.

Inget test- och fysläger

Ersättaren Lundberg, som aldrig tidigare tränat ett damlag och fick sparken från hockeyallsvenska Södertälje förra säsongen, kommer framför allt att använda det stundande landslagslägret till att lära känna sina nya spelare.

– Det är ett nytt avstamp. Jag är jättenoga med att inte recensera historien, för det blir bara fel oavsett hur man vrider och vänder på det, men blickar framåt. När det kommer till ledarskap, mitt tänk och övriga ledarteamets tänk, så kommer den här "campen" användas till att sätta en hel del grejer, plus delar i spelet. Det är inget rent test- och fysläger, säger han.

"En omstart"

Anna Kjellbin vill att Damkronorna ska växa i arbetet mot att ta sig tillbaka till A-divisionen och i förlängningen vinter-OS i Peking i februari 2022. Även om coronapandemin gör det kommande året ovisst sett till samlingar, matcher och turneringar.

– Jag hoppas att Skövde blir en omstart på något sätt. Att man jobbar på att få ihop ett lag och att få ihop ett spel som man tror på och tror kommer att fungera här framåt.

Det ska spelas ett VM i april och i augusti är det ett OS-kval för en plats i Peking 2022.

– Att om Sverige, om ett och ett halvt år, är med i OS, det hade varit den perfekta resan att göra härifrån, säger 26-åringen.

Lundberg blir hennes fjärde förbundskapten efter Niclas Högberg, Leif Boork och Ylva Martinsen.

"Ring mig om en månad"

– Jag vet inte exakt vilken ledarskapstyp som Ulf är, men jag får känslan av att han är väldigt kommunikativ och gillar tvåvägskommunikation, både från spelare och ledare. Det tycker jag är en bra början, jag tror att det är väldigt viktigt med den kommunikationen, säger Anna Kjellbin.

TT: Upplever du att kommunikationen i Damkronorna går åt rätt håll?

– Jo, men det tycker jag. Jag tycker att Ylva var väldigt lyhörd och det verkar som att det är den vägen den nya förbundskaptenen vill gå också, med mycket kommunikation och så där. Min känsla är att det går åt rätt håll, säger hon, påminner om att hon ännu inte vet hur Lundberg är i aktion, och tillägger:

– Ring mig om en månad när vi har varit i Skövde.

Lundberg själv återkommer till samma ord: kommunikation.

Har rest Sverige runt

TT: Är det något du upplever Damkronorna har haft en problem med?

– Det vet inte jag, och det lägger jag ingen värdering i. Jag vet hur jag jobbar och jag vet hur mitt team kommer att jobba. Det är härifrån och framåt. Jag recenserar inte mina företrädare, mitt uppdrag började den 1 maj, säger han.

Under sina första tre månader på posten har han bland annat, tillsammans med assisterande förbundskapten Andreas Spångberg, besökt SDHL-klubbarna i landet.

TT: Vad tror du att du själv har gett för intryck?

– Huvudfokus har varit kommunikationen, visa att vi är på plats. Vi har sett ett antal ispass och fyspass. När man har träffat spelarna fysiskt, och sedan kommer tillbaka och scoutar, då blir det en annan sak. Det är så, jämfört med telefon och videokonferenser. Andra får bedöma vad jag har gett för intryck, men jag försöker alltid att vara mig själv och mitt bästa jag, säger Ulf Lundberg.

Damkronornas förbundskapten Ulf Lundberg samlar laget för första gången i Skövde. Arkivbild.
Damkronornas förbundskapten Ulf Lundberg samlar laget för första gången i Skövde. Arkivbild.
Fakta: Damkronornas kommande år

26–30 augusti, landslagsläger i Skövde med två internmatcher mot U18-landslaget (28–29 augusti).

2–8 november, tre landskamper mot Finland i Sundsvall.

14–20 december, läger och matcher i Euro Hockey Tour.

8–15 februari 2021, läger och matcher i Euro Hockey Tour.

1 mars och 1 april 2021, VM-läger 1 och 2.

18–25 april 2021, B-VM i Angers, Frankrike.

Augusti 2021, OS-kval i Sverige.


Fakta: Damkronornas lägertrupp i Skövde

Målvakter: Sara Grahn, Luleå, Lovisa Berndtsson, Djurgården.

Backar: Emmy Alasalmi, AIK, Anna Kjellbin, HV71, Sofia Engström, Modo, Linnea Hedin, AIK, Linnéa Andersson, HV71, Mina Waxin, Modo, Maja Nylén-Persson, Brynäs, Paula Bergström, Long Island University (USA).

Forwards: Josefin Bouveng, Brynäs, Sabina Küller, AIK, Lisa Johansson, AIK, Kajsa Armborg, Leksand, Sofie Lundin, Ohio State University (USA), Hanna Sköld, Leksand, Felizia Wikner-Zienkiewicz, HV71, Linn Peterson, Luleå, Thea Johansson, HV71, Hanna Olsson, HV71, Michelle Löwenhielm, HV71, Olivia Carlsson, Modo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om