Konungens återkomst – Sylvegård tillbaka i stan: "Varma minnen"

Det stod skrivet i stjärnorna. Visst var det givet att Hampus Sylvegård, numer assisterande tränare i Nybro Vikings, direkt skulle få en återkomst till ishallen i Vimmerby – för premiären av Hockeyallsvenskan. Sporten tog ett längre snack med succémannen inför mötet med hans gamla gäng. "Första jag kollade när spelschemat släpptes".

Hampus Sylvegård under den där magiska lördagen i april. Numer är han assisterande tränare i Nybro Vikings, och återvänder till Vimmerby under fredagen för premiären av Hockeyallsvenskan.

Hampus Sylvegård under den där magiska lördagen i april. Numer är han assisterande tränare i Nybro Vikings, och återvänder till Vimmerby under fredagen för premiären av Hockeyallsvenskan.

Foto: Meijer Media

Ishockey2024-09-19 20:00

Konungens återkomst. 

Det var en given rubrik att sätta till den här artikeln. 

För Hampus Sylvegård kommer gå till historien i VH-kretsar, som tränaren som lyfte laget och föreningen till helt nya nivåer. Med några månaders distans till den april-lördagen i ishallen har 28-åringen hunnit smälta vad han och laget åstadkom. 

– Det var något enormt stort vi gjorde tillsammans. Man har blickat tillbaka och reflekterat mycket över hur bra vi faktiskt var som lag, vilken grupp jag hade att jobba med och glädjen efteråt. Jag har såklart många varma minnen, framförallt från vårkanten, som jag kommer bära med mig länge. Och det var verkligen välförtjänt.

Kontakten med spelare i laget och folk i föreningen finns kvar, även om det gått från daglig basis till sporadiska sms. Men den senaste veckan har det föga förvånande plingat till lite mer i luren.

– De har fått jobba med sitt, och jag med mitt. Det har varit fokus på det. Men inför den här matchen har det såklart hetsats igång lite mer, haha.

Många hade givetvis hoppats att han skulle stanna kvar i Vimmerby, men lockropen från Nybro Vikings var för stora.

undefined
Hampus Sylvegård lämnade Vimmerby Hockey efter att sensationellt fört upp laget i Hockeyallsvenskan.

Han har haft tid att komma in i ny arbetsmiljö, ny hemstad och en ny roll. Frågan är: Var det rätt beslut? Det låter i alla fall som att Hampus Sylvegård trivs väldigt bra hos sin nya arbetsgivare.

– Det är mycket att ta in i början. En helt ny förening, nytt spelsätt att implementera och lära känna alla spelare. Jag kände såklart till de flesta av dem, men det var i princip bara Oscar Gustafsson (före detta VH-spelare) som jag haft en relation med sen tidigare. Det är nya faciliteter och ny ledarstab. Men ambitionsnivån är hög, drivet är högt och det finns verkligen förutsättningar för att göra bra saker. 

Vad för konkreta skillnader märker man av i vardagen mellan föreningarna?

– För det första är det mycket mer kansli-folk här, faciliteterna är det också skillnad på såklart. Vi har större omklädningsrum för A-laget, det finns ett gym i hallen. De bitarna märker man skillnad på, och att det är mer folk som jobbar här varje dag. Men likt Vimmerby har jag på en kort tid märkt att det är en familjär känsla och det tjoas och tjimmas lite överallt. Alla dörrar är öppna. Hittills är det bra känslor.

Huvudtränaren Tommy Samuelsson, 64, är minst sagt en stor profil inom svensk hockey. Med flera decennier som både spelare och ledare på elitnivå i bagaget finns det mycket att lära av för Hampus. 

– Det har varit riktigt roligt att få jobba med honom. Vilket brinn han har alltså. Man blir fascinerad över den drivkraften han har för hockey. Det är inte bara på matcher, utan varje träningsdag på isen där hans engagemang, kunskaper och erfarenheter syns. Han tillåter högt i tak i ledarrummet, och vi diskuterar mycket och det har varit väldigt nyttigt för mig personligen i min utveckling. 

Han beskriver ett öppet klimat i tränarrummet, där inte bara taktik och periodisering av träningsbelastning diskuteras, utan det kan vara allt mellan himmel och gjord. Utöver Hampus och Tommy brukar även Robin Wengdahl (assisterande) och Mikael Aaro (sportchef) vara med i "tugget". 

Men till syvende och sist ska också specifika arbetsområden tilldelas. Hampus största ansvarsområden är backarna och "special teams", powerplay och boxplay. Tommys spelet fem mot fem och forwards. Robins den individuella utvecklingen hos spelarna.

Men skulle det inte vara skönt att få vara huvudtränare igen, med full kontroll på allt, och forma spelet exakt som du vill?

– Nja, jag tycker det varit väldigt prestigelöst. Jag upplever mig själv, sen får andra säga vad de tycker, som en tränare som inte har behovet att stå längst fram och synas och höras. Det kan vara nyttigt att prova annat. Nu är det Tommy som gör det, och vi kompletterar varandra bra och har en stor tillit till varandra.

undefined
Tommy Samuelsson är huvudtränare i Nybro. Hampus Sylvegård är imponerad över hans driv, som visar sig varje dag på jobbet.

Att utvecklas som tränare förstår vi var en stor, om inte den största, faktorn till att det blev en flytt ett drygt tiotal mil söderut för den unge tränaren med det välkända hockey-efternamnet.

Pengarna? Not so much. 

– Jag personligen känner att om jag ska hålla på med det här yrket i 40-år till, till pensionsåldern, måste jag prioritera andra saker nu än en särskild roll eller pengar. Det är bättre att ta rätt steg istället, och få en större personlig utveckling. Men jag gnäller inte på ersättningen jag får här, det gör jag inte.

Nybro Vikings stod för ett riktigt stark fjolår. Laget tog sig ända fram till kvartsfinalen, men där blev det respass mot Brynäs. Laget som sen avancerade till SHL.

Vad är en rimlig målsättning för er den här säsongen? Har ni satt upp en intern målsättning, och vad är det?

– Nybro gjorde en grym förstasäsong. I ett större perspektiv kan man se att det är 18 nya spelare in i truppen. Det är nytt spelsystem för nästan alla, och många som behöver anpassa sig. Det är också år två för föreningen, och man måste ta rätt steg i rätt takt. Då måste fokuset först och främst ligga på att ha två lag bakom sig. Sen på sikt finns det kanske högre ambitionsnivåer. Vi vill vara med och utmana alla lag, i varje match. 

Är det några spelare i ert lag Vimmerbypubliken borde ha extra bra koll?

– Anton Svensson har varit bra för oss på försäsongen, många har säkert koll på honom från Västervik förra året. Och om jag ska ta en back också tycker jag Kalle Holm. Han bidrar med det där hotet man vill ha från en offensiv back.

Någon som Vimmerbypubliken definitivt lär ha ett öga på när han ställer sig i båset är Sylvegård. Men spelarna framför honom kommer inte längre ha en tiger på bröstet. Istället kommer det vara en rödskäggig viking. 

undefined
Hampus Sylvegård har bara gott att säga om människorna inom Vimmerby Hockey.

Hur var egentligen känslan när du såg att Vimmerby väntade första matchen?

– Jag ska erkänna att när spelschemat släpptes var bland det första jag gjorde att kolla när vi möter varandra. Det ska bli väldigt, väldigt kul. Jag är jättetacksam för mina år i Vimmerby och förtroendet jag fick. Jag har vuxit mycket som människa och tränare där. Många spelare, ledare, materialare, alla från kansliet, bidrog till att det var en trevlig arbetsmiljö att vara i. Det kommer vara många man vill säga hej till imorgon. 

Vad säger du om VH:s lagbygge. Hur har de anpassat den till den allsvenska kostymen?

– Det ser intressant ut, med spetspelare som Jesper Kokkonen och Hampus Eriksson, Endre (Claes) i målet. Jag tycker också de gjort rätt val när det kommer till att behålla större delen av stommen. Nybro och Kalmar var framgångsrika med majoriteten tidigare Hockeyettan-spelare. Varför skulle då inte Vimmerby kunna göra en liknande resa? Det är väl så jag känner. 

Samtidigt uppstår nya utmaningar med spel högre upp. Något både VH och Hampus Sylvegård kommer få erfara.

– Allt vad det innebär med resor, komma hem mitt i natten och sova dåligt... Men jag ser som sagt inget hinder för att VH ska kunna nå samma framgångar. Jag önskar dem all lycka, men när vi ställs mot varandra kommer jag göra allt för att mitt lag ska vinna.

Tillsammans med Wictor Holmberg satte han en tydlig spelidé med Vimmerby Hockey, präglat av mycket puckinnehav och bygga upp spelet tålmodigt bakifrån. Med "Pivas" intåg har det såklart blivit lite andra inslag.

– Det blir alltid skillnader, vilket det ska vara. Jag har sett en hel del av Vimmerby. Likt många andra lag vill de överbelasta i egen zon och vinna tillbaka pucken så snabbt som möjligt. Det som skiljer sig är kanske spelet med pucken. Vi ville vara lite mer reaktiva, med mer vårdande av puck som jag värdesatte mycket. Här vill man attackera lite mer direkt. Annars finns det en del likheter. Vi kanske upptäcker något nytt i de sista förberedelserna, haha. 

Vad kan publiken förvänta sig av matchen som stundar?

– Som alltid när det är första matchen på serien lär det vara intensivt, med många spelare som kommer vilja visa upp sig. Vimmerby kommer garanterat vilja sätta hård press och då är det viktigt för oss att hålla strukturen, ha tålamod och inte bli ängsliga. Jag förväntar mig bra tryck på både läktaren och isen. Det är första allsvenska matchen för både mig och Vimmerby. Det ska bli kul.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!