Den 23 mars 2023 tog det slut efter över sex decennier i högsta divisionen. Sedan släcktes lampan den där vårkvällen hemma i Gävle.
Hur Simon Bertilsson, med 14 seniorsäsonger i klubben, kände ute på isen när en epok gick i graven?
– Det var det värsta som jag har varit med om hockeymässigt, säger han till TT ett halvår senare.
Förutom en KHL-säsong 2019–20 har han spelat hela sin seniorkarriär i Brynäströjan. 2012 var han med och vann föreningens senaste SM-guld.
– Jag har varit i föreningen länge och har hjärta för Brynäs. Så jag visste ju att det skulle bli konsekvenser, att folk runt laget skulle försvinna. Staden är ju också värd ett SHL-lag. Så det var tungt, säger han.
"Påverkat människors anställningar"
Men snabbt byttes besvikelse mot revanschlusta. Tolv dagar efter degraderingen förlängde han, precis som Anton Rödin och Johannes Kinnvall, med klubben.
– När jag fick frågan om jag ville stanna kvar var vi ju ett gäng som bestämde oss för att stanna ganska snabbt. Vi ville vara med och ställa saker och ting till rätta igen.
Brynäs vill ställa saker till rätta, alltså. Men det kommer att bli med en annan ekonomisk kostym. Brynäs får en fallskärm på drygt 6 miljoner kronor men tappar ändå runt 34 miljoner kronor i intäkter.
– Det har varit utmanande. Det har ju i en del fall påverkat människors anställningar. Jag förhåller mig till den verklighet som gäller och vi har tagit oss an uppgiften på ett bra sätt, säger klubbdirektör Håkan Svedman till TT.
Han fortsätter:
– Tillsammans-känslan är starkare i organisationen i dag än innan uttåget. Alla är beredda att hjälpas åt på ett annat sätt och det har kommit en del positiva effekter. Men självklart ville man ju inte ha det så här, säger han.
Medlemmarna har ökat
På frågan hur Brynäs mår i dag säger han "relativt bra". Den jobbigaste perioden var direkt efter uttåget med allt vad det innebär, sportsligt och ekonomiskt.
– Perioden innan sommaren hann vi jobba igenom mycket av det. Nu när vi har kommit in efter lite ledigheter i augusti känner vi att vi är bra på banan inför vad som komma skall och har rätt bra koll på läget, säger Svedman.
Klubbdirektören tror att Brynäs kommer få in mer pengar i lokal marknadsföring än i fjol och fler samarbetspartners har hoppat på tåget än hoppat av. Antalet medlemmar har också "ökat radikalt".
Samtidigt har Brynäs tittat en del på HV71 (som studsade tillbaka direkt) och Djurgården (som är kvar i allsvenskan) som har varit i liknande situationer med degradering efter många år i SHL.
På fredag inleds nästa kapitel i Brynäs historia. Allsvensk premiär hemma mot AIK och slutsålt. Är den anrika föreningen från Gävle redo att ta steget tillbaka till SHL?
– Möjligheterna finns. Men det är lika svårt att vinna SM-guld som att gå upp till SHL, man ska få det att stämma när det behövs där på slutet. Små marginaler kan avgöra. Men vårt mål är att vinna den sista matchen på året, säger Simon Bertilsson.