KRÖNIKA: Är de verkligen så dåliga som alla verkar tro?

Om fyra dagar drar den igång – hovleverantören av talanger, Lilla Allsvenskan – eller som den vanligtvis kallas; Allettan södra. Mycket är nytt, bland annat tio lag istället för åtta (de fem bästa från Hockeyettan södra och de fem bästa från Hockeyettan västra), men mycket är också sig likt. Inte minst förståsigpåarnas kraftiga sågning av chanserna för de fem lagen som kommer från västra serien.

Vimmerby Hockey drömmer fortfarande mardrömmar om Borlänges klass-spelare Marcus Andersson. Nu möts de snart igen. Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby Hockey drömmer fortfarande mardrömmar om Borlänges klass-spelare Marcus Andersson. Nu möts de snart igen. Foto: Magnus Strömsten

Foto:

Ishockey2016-12-23 10:00

Men spelbolagen är eniga – bland de sex lag med lägst odds återfinns samtliga söderlagen samt Borlänge från västra.

Men är de västra lagen verkligen så dåliga som alla verkar tro?

Nja. Här åker varningsflaggan hela vägen upp i stången.

Visst kan det finnas en del sanning i att den södra serien håller högre klass än den västra – men det rör nog främst lagen på den undre halvan i respektive tabell. Söderserien saknar slagpåsar och blåbärsgäng, men den västra serien saknar inte alls spets.

I Borlänge kryllar det av kvalitet. Man har också en av Hockeyettans allra vassaste spelare, centern Marcus Andersson. Vimmerbyfansen vaknar än i dag upp svettiga efter att ha drömt mardrömmar om hur han åkte slalom i VH-försvaret när lagen möttes för två år sedan, gjorde två mål och avgjorde på egen hand.

Ihop med tvillingarna Eriksson (Lars och Nils) bildar Marcus Andersson en fruktad kedja – tillsammans svarade de tre för hela 85 poäng i grundserien. Men Borlänge har även bredd. Man vann den västra serien överlägset och kommer givetvis hålla till i toppen här också.

Mycket snack om Borlänge på förhand. Men även den resterande kvartetten är värd all respekt.

• Mariestad och Skövde har båda erfarenheten av sådana här matcher, grundkapaciteten och organisationen.
• Kumla och Lindlöven går in i Allettan med en grymt skön och soft känsla. Laget har klarat nytt kontrakt, ingen tror på dem och allt hädanefter är ren bonus.

Som sagt; varning, varning!

Kumlas disciplinerade defensiv har fällt många lag i år och nästan varenda match laget spelat har varit tajt och målsnål.

Lindlöven har gjort sin bästa säsong någonsin och har fällt både Borlänge, Mariestad och Skövde i serien. Bra mot bra motstånd alltså, vilket inte minst den interna tabellen här till vänster (baserat på de matcher som de här fem lagen har spelat mot varandra under säsongen) vittnar om.

Vad säger då statistiken om de västra lagen? Tja, svårt att utvärdera i och med att den östra och den västra HockeyEttan varvar vartannat år med att placeras i den södra respektive norra Allettan efter jul. Men vi vet ju hur det gick i fjol – då i den norra Allettan. Borlänge etta och Tranås tvåa – före upphaussade norrlag som Östersund, Piteå och Kiruna.

Så ni topptippade söderlag – skyll inte på underskattning eller att ni inte är förvarnade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!