KRÖNIKA: En helt annan känsla

Att det går fort i idrott är ingen nyhet. Men den totala scenförändring som skett i Västerviks IK under den senaste veckan är verkligen remarkabel. Vad är det som förändrats?

Foto:

Ishockey2017-11-17 21:31

I NHL pratar man om ”secondary scoring” – att de spelarna som brukar betecknas som breddspelare på svenska kliver fram och gör fler mål än motståndarnas dito. För att få djup i målskyttet krävs givetvis djup i laget, med spelare kompetenta nog att vinna sin match i matchen. Den senaste tidens tillskott i VIK har gett laget en klart bredare palett av spelare att välja mellan. Det är, i min värld, den största anledningen till att laget nu har tre raka segrar.

Med spelare i roller de är bättre lämpade för blir pulsen i laget och spelet en helt annan. Toppspelarna omges av toppspelare samtidigt som de spelare längre ner i hierarkin inte förväntas utföra saker de inte har kapacitet till. Alla får en annan arbetsro. Stort beröm ska ges till den ibland kritiserade sportchefen Tomas Lind, som agerade på olika fronter. Han lyfte in Conny Strömberg, Lukas Löfquist och Kalle Östman. Detta samtidigt som Emil Georgsson och Victor Öhman återvände från skador. Fem forwards som givetvis gör skillnad i olika delar av forwardsuppsättningen.

Sedan är det de saker som inte riktigt går att ta på. Det abstrakta i ishockeyn. Det som den analytiska skolan som växer sig allt starkare i hockeykretsar inte tar på fullt allvar då det inte går att kvantifiera. Jag är fullt övertygad om att Victor Öhman, Emil Georgsson och Conny Strömberg gör skillnad utanför protokollet också.

Öhman är värd ett eget stycke. Denne hockeyartist, som sedan sitt intåg, alltjämt plågad av skadan, har bogserat laget till poäng. Mot Tingsryd satte han VIK:s två första mål i stor stil med två patenterade handledsstänk. I ett lag som skrek efter spets, med vikande trender på läktaren och isen, var det en enorm press på att leverera direkt från start. Och som han gjort det. Hans värde för denna VIK-upplaga är löjligt.

VIK är i allra högsta grad fortfarande i ett utsatt läge. Mer än halva serien återstår och många fallgropar kommer att dyka upp. För en dryg vecka sedan såg jag inte mycket som tydde på att VIK skulle greja att pallra sig över det negativa kvalstrecket. Nu är känslan en helt annan.

Missat senaste Studio Hockey-podden? Lyssna här!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!