KRÖNIKA: Från iskall till stekhet på två dagar

Ena dagen långt ner på allsvenska IK Panterns lista över centrar. Så iskall hos tränare Åhlund att han till och med gavs besked om att han var fri att söka sig en ny klubb. Två dagar senare kallades Jakob Karlsson omedelbart ”hem” till Malmö från utlåningen i Vimmerby Hockey. Man behöver inte vara allt för konspiratoriskt lagd för att man ska ana en och annan uggla i mossen eller begraven hund.

Foto: Magnus Strömsten

Ishockey2016-11-23 13:00

I fredags blev det klart att Vimmerby Hockeys lån av Jakob Karlsson, center i allsvenska IK Pantern, förlängdes till att gälla resten av säsongen. Panterns intresse för Jakob var då så svalt att klubben även meddelade att Jakob var fri att leta ny klubb.

Till vår tidning berättade Panterns tränare Håkan Åhlund att detta var den bästa lösningen för alla parter samt att Pantern hade full trupp med fyra centrar och även forwards som kan gå in och spela center.

I Åhlunds huvud var Jakob då kanske alternativ fem eller sex på en centerplats i Pantern.

Men sedan hände det något. Jakob gick från iskall till stekhet under helgen och är nu tillbaka i Malmö igen.
Panterns trupp gick från full till inte alls full på samma tid.

Kanske var det så att Pantern fick kalla fötter när seriekollegan Tingsryd hörde av sig till Jakob, visade seriöst intresse och kom med ett förslag?

Nja, tveksamt. Att det i första hand är en plats i allsvenskan som intresserar Jakob fanns så klart med i ”beslutsunderlaget” när man erbjöd Jakob att söka ny klubb.

För Vimmerby Hockey är det här inte alls bra – ur flera aspekter:

• Laget tappar en bärande spelare. Visst, centersidan i VH håller ändå hög klass, men Jakobs ledaregenskaper är i många delar unika på den här nivån.

• Klubben kommer kika på ersättare. Men spelarmarknaden är förnärvarande iskall, så vi lär nog inte kunna räkna med något nytt ännu – om VH inte har maxflyt. Det är inget gott tecken när det inte ens finns några intressanta nordamerikaner på marknaden.

• Källor inom VH uppger att man nu vill nå en permanent lösning med näste spelare som ska in i truppen. Vad innebär det om man skulle ställas inför valet att låna in Jakob igen?

Jag pratade med Panters tränare Håkan Åhlund för att försöka få ett svar på kovändningen avseende den VH-fostrade centern. Han pratade om saker som ny utvärdering, en ung kille som drar till JVM, ny fas i serien, ett minibreak där det passar bra att Jakob kommer hem till Pantern.

Endast saker som inte förändrades från fredag till söndag. Allt det man visste i söndags visste man också i fredags, med andra ord.

Nej, något lurigt är det med hela den här soppan. Och direkt var spekulationerna igång i går. Den mest raffinerade konspirationsteorin, och med en stor portion humor och fantasi inte helt utan logik, var följande:

I fjol hade Pantern och Tyringe (seriekollega till Vimmerby i HockeyEttan) ett samarbetsavtal. Det har inte formulerats på papper i år, men visst har klubbarna fortfarande goda relationer.

Misstankarna var då att Pantern hellre ser en utlåning av Jakob till Tyringe, som dessutom dras med en del skador och sjukdomar.

Jag var tvungen att kolla med Tyringes tränare Magnus Rahm. Hans kommentar: ”Haha. Vi får väl se om Jakob dyker upp i blå tröja mot Vimmerby i helgen”.

Nu kommer ju så klart detta aldrig hända. Jacke ska lira i Allsvenskan och kommer definitivt inte återfinnas i något annat HockeyEttan-lag än VH.


Till sist:

  • Förra säsongen besegrade Vimmerby Hockey trätobrodern Västerviks IK på bortaplan i HockeyEttan. Man kan ju lugnt säga att både maktbalans och muskelmassa har förskjutits österut sedan dess. Nu är VIK serieledare i Allsvenskan och plockar in en spetsvärvning som kostnadsmässigt själv motsvarar en tredjedel av Vimmerby Hockeys hela spelarbudget.
  • Det fanns visst verkligen en ände på konstigheterna kring krislaget Varberg Vipers. Gårdagens beslut – både från Varbergs och från förbundets sida – var de enda rätta. Varberg drar sig ur serien omgående och alla deras matcher stryks. Allt annat hade varit helt otänkbart.
  • Det finns inget som engagerar så mycket som lokal fotbolls-silly … hos vissa här på redaktionen.
  • I går undrade kollega Allvin hur det ska gå på karaoken på hans 50-årsfest på lördag. Jag säger bara ”Fly me to the moon”...
  • En annan kollega, han Nordin från Kisa, sägs förövrigt ha siktat in sig på den personliga favoriten ”En papaya coconut”. Inte ett öga lär vara torrt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!