LaLeggia målskytt när HV tog första "trean"

När HV71 väl lyckades spela hem första trepoängaren sedan återkomsten till SHL gjorde man det med bravur. Jönköpingslaget rivstartade Smålandsderbyt mot Växjö på hemmais och vann till slut med 5–2. –Laget spelade verkligen bra i kväll, säger HV71:s nye back Joey LaLeggia.

HV71 besegrade Växjö med 5–2.

Ishockey2022-10-22 20:35

På matchdagens morgon vaknade HV71 upp som tabelljumbo medan Växjös spelare avnjöt frukost som serieledare. När det väl blev dags för match hann pucken knappt släppas förrän de båda lagens skilda världar i tabellen framstod som något ytterst gåtfullt.

Redan efter 4.21 hade HV71 kopplat ett bastant grepp om detta derby. André Petersson respektive Emil Andrae var arkitekterna bakom HV:s tidiga tvåmålsledning.

– Det gör mycket för hela laget att få självförtroendet och lugnet att spela i ledning, säger HV71:s målvakt Jonas Gunnarsson till TT.

LaLeggia målskytt direkt

Joey LaLeggia omskrevs nyligen med anledning av övergången från Timrå till HV71. 8.10 in i den första perioden fick den kanadensiske backen pucken i anfallszon och 3–0 till HV var ett faktum.

– En härlig känsla, jag vill hjälpa laget att vinna, säger LaLeggia till TT.

Efter den första pausen fortsatte HV71 sin festliga lördagskväll. Fredrik Forsberg satte fyran och Chad Billins 5–0 innan fem minuter av den andra perioden hunnit avverkas.

– Vi gjorde det väldigt bra hela matchen. Flera av våra mål är bra hockeymål, säger Jonas Gunnarsson.

De sex forwards som är tänkta att leda Växjös offensiv sågades av tränaren Jörgen Jönsson för sina insatser i förlustmatchen senast mot Malmö. Jönsson var allt annat än nöjd med sitt lags inledande 40 minuter i Jönköping.

– Jag är grymt besviken såklart, jag tycker inte att vi ger oss själva chansen, säger Växjötränaren.

Miika Koivistos respektive Martin Lundbergs reduceringsmål i powerplay betydde att Växjö vann den tredje perioden.

– Det är alldeles för sent, säger Jörgen Jönsson om sitt lags uppryckning.

Förlusten betydde att Växjös spelare vaknade som serieledare men gick till sömns som fyra i tabellen.

Fortfarande tabelljumbo

Nykomlingen HV71 har hittills spelat hem 13 poäng. Laget är ännu tabelljumbo, men åtta poäng som facit från de fyra senaste matcherna indikerar en stigande formkurva. Jonas Gunnarsson tror att nye lagkamraten Joey LaLeggia kommer att bli en stor tillgång under fortsättningen av säsongen.

– Det såg man redan i dag. Han har spetskvalitet framåt och styrde powerplay bra, kul att han även fick nypa dit en puck, säger HV-målvakten.

Den kanadensiske backen trivs redan fint i sin nya hockeymiljö.

– Vi är en bra grupp av killar och hockeyspelare. Det är härligt att vara här och fansen är fantastiska, säger Joey LaLeggia efter sin första kväll som HV71-spelare.