Lade på för mycket vikt – riskerar missa matchen

Det hörs inte ett smack att Bálint Horváth är från Ungern. Och det är klart. Han lämnade sitt hemland redan som 13-åring (!). Varför? "Jag flyttade för hockeyns skull", säger VH-forwarden, som riskerar missa toppmötet på söndag.

Bálint Horváth har kommit igång starkt i vårserien, men riskerar att missa matchen mot KRIF.

Bálint Horváth har kommit igång starkt i vårserien, men riskerar att missa matchen mot KRIF.

Foto: Haris Dreco

Ishockey2023-01-20 12:11

I onsdags krossades Ungern av Sverige i handbolls-VM. Tungt kan tänkas för bland andra Bálint Horváth, som dessutom är från handbollsnästet Györ, i västra Ungern?

– Nja, inte så där ändå. Jag har mest koll på fotboll, hockey och tennis hemma i Ungern, säger 23-åringen, som precis som många andra i Vimmerby Hockey lyft ett par snäpp sedan vårserien startade. 

I onsdags pangade han bland annat in sitt fjärde mål i nya serien med ett praktskott i powerplay. 

– Jag fick en bra macka av "Bäckis" (Adam Bäckstrand) och det var bara att smacka dit pucken. 

Matchen i sig blev ändå en stor besvikelse för VH.

– Vi har inte fått till prestationerna som vi vill nu på slutet, däremot har vi varit effektiva tills Köpingmatchen. Den var en väckarklocka för oss. 

Det kändes som att ni inte alls fick till ert presspel mot Köping. Hur upplevde du det?

– Det stämmer nog. På isen kändes det som att vi var osynkade, men när vi tittat igenom matchen i efterhand var det inte så illa ändå. 

undefined
Bálint Horváth spelade flera säsonger i Rögle i junioråldern och har också flera SHL-matcher på kontot.

Med lite distans och sett över hela vårserien kan förstås både Bálint Horváth och Vimmerby Hockey vara mycket nöjda med utfallet så här långt, när vi nu snart är halvvägs in i serien. 

– Jo, det är klart. Vi har fått en bra start och stämningen är riktigt bra i gruppen. Det är kul att spela hockey, men det gäller att checka in varje dag och ta jobbet. 

Något som Bálint gjorde på fysträningen i torsdags. Det var bara ett problem. Han ville för mycket...

– Tyvärr blev det så. Jag lyfte för tungt i benböj och drog till ryggen. Jag kunde inte vara med på ispasset och jag känner av det i dag (fredag) också. Vi får se hur illa det är. Kanske att Richard (Söderlund, fysio) kan mjuka upp ryggen och få det att släppa. Men visst är det tråkigt, jag känner mig i bra form och klickar fint ihop med Charlie (Björklund) och Olle (Söderlund). 

Klickar bra gör Balint också i Sverige – och Vimmerby.

– Jag trivs jättebra i Sverige, speciellt faktiskt just här i Vimmerby.

Hur kommer det sig?

– Jag gillar att det är så familjärt. Vi är ett skönt gäng och jag tycker om staden och att det finns en hockeykultur här. 

Vimmerby i all ära, visst finns ändå saknaden till hemlandet där.

– Man har alltid lite hemlängtan och jag åker tillbaka varje år. Det är skönare klimat i Ungern och så är det nära till Österrike, så jag kan åka skidor. 

Jag är nyfiken på varför du kom till Sverige?

– Jag flyttade till Ljungby när jag var 13 år. Jag hade en tränare i Ungern, vars son spelade i Troja. Jag var där på sommarhockeyskola och ja...resten är historia. Jag bodde i Ljungby ett par år och sen blev det hockeygymnasium i Ängelholm (Rögle). 

Bálint berättar att hans pappa bodde med honom i Ljungby de två första åren i Sverige, men sen har han fått klara sig på egen hand. 

– Det har varit lärorikt och jag lärde mig att ta hand om mig själv i tidig ålder. 

Vad tror du om fortsättningen i serien?

– Vi har satt oss i en bra sits och toppar tabellen. Vi går självklart för serieseger och kan liksom gå bakvägen in i playoff. VI jobbar hårt för att säsongen ska bli så lång som möjligt. 

Själv har han gjort en lång resa. Från Ungern till Sverige. Den har varit lyckosam, på flera sätt. Och ännu bättre blir den förstås om VH lyckas nå sitt mål om playoff – och att smärtan i ryggen klingar av. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!