Larkin frias för uppmärksammad hockeytackling

Thomas Larkin frias från åtalet om misshandel och slipper betala skadestånd efter tacklingen på Daniel Paille. –Att skadeståndskravet avslås är en en totalseger för idrotten, säger Larkins advokat Ulrik Smedberg till Aftonbladet.

Daniel Paille i en match med Brynäs. Arkivbild.

Daniel Paille i en match med Brynäs. Arkivbild.

Foto: Mats Åstrand/TT

Ishockey2021-10-08 11:08

Gävle tingsrätt meddelade domen på fredagen, nästan fyra år efter att Adler Mannheim-spelaren Larkin tacklade dåvarande Brynässpelaren Paille i en Champions Hockey League-match i Gävle. Pailles karriär avslutades i och med tacklingen.

"Sammantaget talar allt för att det var en kollision som den åtalade inte kunde undvika och inte en uppsåtlig misshandel. Åtalet ska ogillas", skriver tingsrätten.

Eftersom agerandet inte var uppsåtligt kan Larkin inte heller bli skadeståndsskyldig, anser tingsrätten.

Palle hade krävt Larkin och Adler Mannheim på skadestånd på drygt fem miljoner kronor för bland annat sjukvårdskostnader och inkomstförluster. Kravet gällde även om domstolen inte bedömde att det föreligger något brott och skulle i så fall betalas ut på grund av vårdslöshet.

Nu ska i stället Paille betala Mannheims rättegångskostnader på 1,8 miljoner kronor, skriver Aftonbladet.

Men tingsrätten anser inte heller att Larkin kan anses skyldig till vårdslöshet och hänvisar till samtycke och läran om social adekvans.

"Målsäganden har samtyckt till att delta i ishockeyspel och har då i princip godtagit att han kan komma att utsättas för skador som vållas av annan deltagare under spelets för­lopp", skriver tingsrätten.

Tacklingen inträffade den 7 november 2017. Rättegången har skjutits upp ett flertal gånger på grund av en rad olika anledningar – framför allt har det berott på pandemin och dess konsekvenser.

En faktor som försvårat situationen är att Paille måste resa från Kanada och Larkin från antingen USA, Tyskland eller något annat land.

Fallet är principiellt viktigt eftersom det är väldigt ovanligt att händelser på planen får rättsliga efterspel.

Åklagare Joel Teran har ännu inte läst domslutet när TT söker honom.

– Jag kan inte besluta om eventuellt överklagande förrän jag har gjort det, säger han.

Fakta: Hockeyvåld i rätten

Det är ovanligt att idrottsvåld på högsta nivå i Sverige når rättssystemet. Här är några tidigare uppmärksammade fall inom ishockeyn som har lett till åtal eller har utretts av åklagare:

+ 1981 crosscheckade den dåvarande Djurgårdenspelaren Peter Wallin Björklövens Lennart Norberg i ansiktet i en elitseriematch. Wallin polisanmäldes och åtalades misstänkt för misshandel. Wallin dömdes till villkorligt fängelse och dagsböter i tingsrätten, men friades sedan i hovrätten.

+ 1982 polisanmäldes Södertäljespelaren Kent "Kneten" Andersson efter ett påhopp på Almtunabacken Stefan Gundt. Andersson åtalades misstänkt för misshandel, men friades sommaren 1983.

+ 2015 svingade Röglebacken André Deveaux sin klubba mot Västerås Per Helmersson under uppvärmningen inför den fjärde SHL-kvalmatchen. Deveaux fick sparken från Rögle och anhölls i sin frånvaro. När kanadensaren inte återvände till Sverige lades förundersökningen ned med anledning av att det inte gick att förvänta sig att överföra lagföringen till Kanada.

+ 2015 crosscheckade Rögles Jakob Lilja Malmöbacken Jens Olsson i nacken i en SHL-match. Fallet gick hela vägen till Högsta domstolen där Lilja dömdes till villkorlig dom för misshandel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!