Lekkerimäki förste svensk i årets NHL-draft

Jonathan Lekkerimäki blev förste svensk att väljas i den nordamerikanska ishockeyligans draft. Djurgårdsforwarden, som fyller 18 år om ett par veckor, går till Vancouver som val 15. Totalt fyra svenskar fanns bland de totalt 32 unga ishockeytalanger som valdes under NHL-draftens första runda.

Djurgårdens Jonathan Lekkerimäki draftas till NHL-laget Vancouver. Arkivbild.

Djurgårdens Jonathan Lekkerimäki draftas till NHL-laget Vancouver. Arkivbild.

Foto: Ryan Remiorz/AP/TT

Ishockey2022-07-08 01:46

Allra först plockades Juraj Slafkovsky.

Montreal, som också är värd för tillställningen, paxade den 18-årige OS-skyttekungen. Slafkovsky är förste slovak att någonsin väljas som nummer ett. Även tvåan kommer från Slovakien då Simon Nemec valdes av New Jersey.

Tidigare har en slovak som bäst valts som nummer tre – Marian Gaborik till Minnesota år 2000.

"Allt som vanligt"

För första gången sedan 2019 hålls en "riktig" draft i den nordamerikanska ishockeyligan. De senaste två åren har det skett virtuellt på grund av pandemin.

– Tack för det välkomnandet. Det här är en återgång till det normala, sade NHL-kommissionären Gary Bettman efter det att han – som vanligt – blivit utbuad när han äntrade scenen.

Det blev inte någon svensk topp tio-placering i år. Först av de svenska spelarna att få ett nytt NHL-hem var stockholmaren Jonathan Lekkerimäki. Han får styra kosan till Kanada och Vancouver.

Efter honom, på plats 16, valdes Djurgårdskollegan Noah Östlund av Buffalo.

Nästa djurgårdare att paxas var Liam Öhgren, Minnesota plockade honom som nummer 19 i draften.

Linköpings Filip Bystedt valdes som spelare 27 av San Jose.

Dessförinnan hade svenskfödde amerikanen Cutter Gauthier valts som nummer fem, han går till Philadelphia. 18-årige Gauthier föddes under tiden som hans far Sean Gauthier var målvakt för Skellefteå och spelar för närvarande collegeishockey i Boston.

Målvaktsbyten

Rögles österrikare Marco Kasper plockades av Detroit som nummer åtta och Leksands schweizare Lian Bichsel går till Dallas, vald som nummer 18.

Förutom att välja rookies passade några klubbar på att göra andra förändringar under torsdagen.

Bland annat skrev Minnesota ett nytt tvåårskontrakt med målvakten Marc-André Fleury, värt sju miljoner dollar (motsvarande över 73 miljoner kronor).

Och New York Rangers släppte en av sina målvakter – Alexandar Georgiev går till Colorado i utbyte mot placeringar i både årets och nästa års draft.

Draften fortsätter klockan 17 på fredagseftermiddagen, svensk tid, med återstående sex rundor.

Juraj Slafkovsky går till Montreal.
Juraj Slafkovsky går till Montreal.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!