Leksand dominerade – vann först på straffar

Leksand sköt och sköt – men fick efter en totaldominans och hela 58 skott under ordinarie speltid ändå nöja sig med två poäng borta mot Brynäs efter 5–4 på straffar. –Vi har pratat om att ta mer skott, nu gjorde vi det. Synd att vi inte tog alla tre poängen men vi vann i alla fall, säger Leksandsforwarden Peter Cehlarik.

Peter Cehlarik. Arkivbild.

Ishockey2021-01-02 18:10

Att hockey inte är helt logiskt visade sig redan i första perioden där Leksand vann skotten med 19–4 samtidigt som det var Brynäs som klev av för pausvila i ledning med 3–2 och bud på fler mål efter två skott i stolpen.

Andra perioden följde samma mönster, stort övertag för Leksand men ”bara” 4–4 på resultattavlan inför tredje perioden som blev mållös.

Rekordsiffra

När ordinarie speltid var över stod dalalaget på 58 skott, nytt svenskt rekord om flest mål av ett bortalag över tre perioder. En klen tröst då även förlängningen blev mållös och matchen fick avgöras på straffar.

– Hur vi ska bli mer effektiva? Jag vet inte men vi får väl bara fortsätta skjuta antar jag, säger Peter Cehlarik som blev tvåmålsskytt och avgjorde matchen, precis som i första mötet lagen emellan för en dryg månad sedan.

TT: Du toppar skytteligan i SHL, några tips till lagkamraterna på bättre avslut?

– Nej, jag fortsätter jobba på mitt eget skott i stället. Vanligtvis gör jag mål på direktskott, som vid 3–2-målet i dag. Jag tror att 80–90 procent av mina mål görs med direktskott och det börjar de andra lagen känna till nu. Brynäs blockade flera av dem i dag så jag får fortsätta vässa på mitt skott även i andra lägen.

Försvarar målvakten

Kanske hade matchen sett annorlunda ut om inte Leksandskeepern Janne Juvonen haft en osedvanligt tung dag på isen krönt av ett felbeslut vid Brynäs tredje mål då målvakten åkte ut på tok för långt när Tomi Sallinen kom i ett friläge och sedan inte hann tillbaka samtidigt som Brynäsforwarden i lugn och ro kunde lätta in pucken i tomt mål.

Efter den blundern byttes finländaren ut mot Axel Brage redan i första periodpausen.

– Men vet du, Janne har varit fantastisk för oss hela säsongen. Han kan inte vara arg på sig själv efter en enstaka match som inte går hans väg. Jag var fram och klappade om hans benskydd, han är en grym målvakt och kommer vara fortsatt bra för oss, det garanterar jag, säger Cehlarik som alltså dels reducerade till 3–2 i slutet av första perioden samt sköt hem bonuspoängen då han stänkte in segermålet i den femte straffrundan med en distinkt backhand.

Siktar högt

Lördagens seger var Leksands blott fjärde på bortaplan och den första för säsongen på straffar oavsett spelplats.

Man har samlat in dubbelt så många poäng hemma (26) jämfört med bortaplan (13) på totalt 27 spelade matcher.

Här finns potential för en riktigt bra slutplacering konstaterar Cehlarik:

– Målet är helt klart fortfarande att nå topp sex i grundserien. Det kommer bli tajt så vi måste bli mer konsekventa, vinna flera matcher på rad och rida mer på självförtroendevågen som kommer med en vinst. Vi behöver hålla i och fortsätta tro på spelet vi har bestämt oss för helt enkelt.