Leksand slog blekt Frölunda – två mål av Åman

Efter tre raka förluster i seriestarten åkte Leksand till Göteborg och slog ett för dagen blekt Frölunda med 4–2, efter 3–0 i andra perioden. –Otroligt viktigt, säger Nils Åman, 21-årig tvåmålsskytt, om Leksands sköna seger.

Nils Åman, till vänster, firar med lagkamraterna efter sitt 4–0-mål för Leksand mot Frölunda. 21-årige Åman stod för två mål och en assist när Leksand tog sin första seger denna SHL-säsong.

Ishockey2021-09-23 21:21

Förra säsongen överraskade Leksand och blev trea i SHL:s sluttabell. På vägen dit vann man bland annat tre av fyra matcher mot Frölunda.

Nu slog Leksand till igen. Efter en mållös första period ryckte dalkarlarna till 3–0 i andra akten.

Nils Åman petade lite turligt in 1–0, strax efter att Elmer Söderblom skjutit i stolpen för Frölunda.

Patrik Zachrisson lyfte in 2–0, på passning från Nils Åman, när Leksand bet sig fast vid hemmalagets mål.

Calle Själin sköt 3–0.

– Oacceptabelt. Jag tycker det är "blött" i egen zon, säger Johan Sundström i Frölunda till C More om lagets insats i andra perioden.

– Vi är inte först på pucken, vi förlorar närkamper, fortsätter Sundström.

Frölunda fick ett tidigt straffslag i tredje perioden, sedan Max Friberg hakats upp. Ryan Lasch sköt dock straffen utanför.

Vass kedja

I stället gjorde unge Nils Åman 4–0 efter 7.55 i sista akten. Hans kedja, med rutinerade Patrik Zackrisson och kanadensaren Max Veronneau (tre assist), visade vägen för Leksand denna kväll.

Två backmål av Frölunda, genom Christian Folin och Jens Olsson, gav spänning åt slutminuterna – men inte mer.

– Jag tycker det var en jämn match, säger Nils Åman efter segern.

– Vi sätter våra lägen, de gör inte det. Det var skönt att kunna vinna.

Han tycker att Leksand varit dåligt på att utnyttja sina chanser i de senaste förlusterna.

– Det är nog effektiviteten som är den största skillnaden, säger Nils Åman när han jämför Leksands insats i Göteborg med lagets tidigare matcher.

Tränaren anade faran

Roger Rönnberg, tränare i Frölunda, såg snabbt varningssignaler mot Leksand.

– Jag känner det nästan från första minut, att det är Leksand som är skarpa och det är vi som är lite lite grann på hälarna från början redan, säger Rönnberg.

Han tycker att Frölunda var på hugget i anfallszon...

– Men på egen planhalva är vi inte alls redo att ta jobbet för varandra och lita på varandra, säger Roger Rönnberg besviket.

Frölunda har nu inlett serien svajigt med två segrar och två förluster. Roger Rönnberg vill se bättring mot Oskarshamn på lördag.