Leksands veteran firade med mål och seger

Leksands trotjänare Jon Knuts firade sin 30-årsdag med att spela bortamatch mot serieledande Växjö. Ett mål från den egna klubban samt seger för laget gjorde Knuts afton fulländad. –Det blev vad jag drömde om inför matchen, säger Leksands jubilar efter segern med 3–2 efter förlängning.

Carter Ashton blev Leksands matchvinnare. Arkivbild.

Ishockey2021-02-04 21:43

Leksand startade bortamatchen i Småland med bestämdhet. Dalalaget öste på framåt och närmast pepprade Växjös målvakt Viktor Fasth med skott.

Utdelningen kom dock först på Leksands 16:e och sista skott under den inledande perioden. Lagkaptenen Patrik Zackrisson blev förste, men inte siste, spelare att hitta rätt denna afton.

Kort efter den första pausen replikerade Växjö. Hemmalagets vassa powerplayuppställning fick sin första möjlighet i matchen och det resulterade i att Emil Pettersson sköt ett hårt slagskott i mål. Drygt två minuter senare provade poängkungen Pettersson med ett dragskott – även det med lyckat resultat och plötsligt var Växjö i ledningen.

– Det grinade emot oss några gånger i början av den andra perioden. Men där och då knöt vi näven och bestämde oss för att vända och vinna matchen, berättar Jon Knuts.

Jubilaren nätade

Just så blev det. Efter Petterssons dubbla uppvisning i prickskytte kontrade Leksand tillbaka. Laget erövrade puck i offensiv zon och Jon Knuts kunde förgylla sitt 30-årsfirande med att prickskjuta in 2–2.

– Fransson (Johan) hade sinnesnärvaro att höra mig i mitten, jag fick pucken på skridskon och kunde sätta dit den. Skönt att få göra mål igen, det var ett tag sedan senast, säger Jon Knuts som är inne på sin 11:e säsong i Leksandströjan.

Lika pricksäker var lagkamraten Patrik Norén när hans läge dök upp, men en Leksandsspelare i offensiv målgård gjorde att Noréns fullträff aldrig kom med i målprotokollet.

– I NHL är det där mål alla dagar i veckan, säger Jon Knuts om domarnas beslut efter lång videobedömning.

Firade med pizza

Leksand var det spelmässigt starkare laget matchen igenom och sköt 43 skott mot Fasth i hemmakassen. Men den tredje perioden förblev mållös och lagen kunde räkna in varsin poäng. I förlängningen såg Carter Ashton till att Leksand kunde påbörja den långa resan hem till Dalarna med två poäng med på bussen.

TT: Hur ser kvällens fortsatta födelsedagsfirande ut?

– Vi har beställt pizza. Sedan blir det buss till Linköping där vi övernattar, säger Jon Knuts.