Ligachefen: "Bättre ishockey har det aldrig spelats"

Coronapandemin har stökat till det för lagen i ettan hela säsongen. Om det har påverkat kvaliteten på ett negativt sätt? "Så här bra ishockey har det aldrig spelats tidigare i Hockeyettan", tycker Mats Johansson, ligachef i Hockeyettan.

Boden är ett av många lag som spelat bra hockey i vinter, enligt ligachefen.

Boden är ett av många lag som spelat bra hockey i vinter, enligt ligachefen.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Ishockey2021-03-01 16:32

Vi går in på slutspurten av hockeysäsongen. Vimmerby är klart för åttondelsfinal och jagar en topplacering för att få hemmaplansfördel i slutspelet. "De fyra bästa lagen får spela hemma i en avgörande match i åttondelsfinalen", säger Mats Johansson. 

Oavsett hur det går i resterande matcher – inklusive den som spelas i afton mot Nybro – är Vimmerby Hockey redan där. De är klara för topp-fyra i södra Allettan. 

– Lag 1–4 i respektive Allettan-serie kommer att rankas på den övre halvan. Sedan kan det bli viktigt att även bli etta eller tvåa. De lagen kommer garanterat att få hemmaplansfördel även i en kvartsfinal, fortsätter Mats Johansson. 

För vinnarna av de fyra kvartsfinalerna väntar sedan en kvalserie. 

– Vi är den enda liga i Sverige som behållit någon sorts kvalserie. Vi fick gehör för det och vi tycker det är roligt att kunna fortsätta spela kval.

I kvalserien möts lagen hemma och borta. Endast vinnaren går sedan upp i Hockeyallsvenskan. 

– Oavsett vilka fyra lag det blir som går vidare, så är det fyra jäkligt bra hockeyettanlag. Jag har sett många matcher och min uppfattning är att det aldrig tidigare har spelats så här bra ishockey på den här nivån, säger Mats Johansson och nämner flera lag som han imponerats av, bland annat VH.

– Bibehåller Vimmerby den här formen de visat upp, så kan de givetvis vara en kandidat till kvalserien. I helgen såg jag Boden spela mot Östersund och Hudiksvall. Det var riktigt hög klass på de matcherna. Samma sak när jag såg Troja i höstas. Det var bra nivå på dem och likadant med Nybro och Dalen. Det går inte att låta bli än att beundra Dalen för vad de presterat så här långt. 

Massor av matcher har ställts in och flyttats på framtiden den här säsongen. Hur är läget nu?

– Det är fortfarande väldigt mycket pusslande. Det ska hittas nya matchdagar, men det är likadant i SHL och Hockeyallsvenskan. Får man in covid-smitta i laget så blir det inställda matcher. Men just i detta nu så är det faktiskt bara ett av de 47 lagen i Hockeyettan som inte kan spela på grund av pandemin.  Det är nog tangerat rekord den här säsongen att vi ligger så bra till. När det var som jäkligast så var det mellan 10–15 som fick ställa in matcher. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!