Lindblom tillbaka – då vann Philadelphia

Oskar Lindblom har gjort debut i NHL:s slutspelsbubbla. Två månader efter att ha avslutat sin cancerbehandling kunde stjärnan åka ut på isen mot New York Islanders. Och det blev seger direkt. Efter nära fem perioders spel vann Philadelphia med 5–4 och tvingade fram en sjunde och avgörande match lagen emellan. –Jag har bara försökt att tänka positivt, säger svensken.

Philadelphias Oskar Lindblom på isen mot New York Islanders.

Ishockey2020-09-04 05:25

Philadelphia var tvunget att vinna över New York Islanders, annars skulle säsongen ta slut.

Då satte tränaren Alain Vigneault in Oskar Lindblom, som hade tvingats avbryta säsongen i december i fjol när han diagnostiserades med Ewings sarkom, en slags skelettcancer.

– Jag visste att jag skulle spela igen, men inte när. I dag var det dags och jag är väldigt glad att det var i dag, med de här grabbarna, säger Lindblom på presskonferensen efter matchen.

– Jag har bara försökt att tänka positivt under hela behandlingen.

"Varit en inspiration"

Nu hyllades han av såväl medspelare som domarna och Islanders när han gled in på isen. Svensken fick försiktigt med speltid, men kunde från isen fira den viktiga segern, som innebär att laget får minst 60 minuter till under säsongen.

Och hyllningarna fortsatte efter matchen.

– Hela säsongen har han varit en inspiration. Det har gett oss en massa energi. Det var häftigt att se honom där ute i dag, säger målvakten Carter Hart på presskonferensen.

– Det är helt fantastiskt att få ha med honom igen efter allt han varit med om.

Själva matchen i Toronto var lika jämn som de senaste kamperna i serien.

Avgörande match

Philadelphia gick ut hårdast och hade en tvåmålsledning i första perioden. Den kunde Islanders kvittera och New York-laget gick sedan två gånger upp i ledningen, till 3–2 och 4–3, innan Scott Laughton kvitterade till 4–4 och tog matchen till förlängning – för andra matchen i rad.

Där dröjde det innan avgörandet kom. Först 15 minuter in i andra förlängningsperioden kunde Ivan Proporov sätta 5–4 bakom Semjon Varlamov.

Därmed blir det en sjunde och avgörande match i kvartsfinalserien. Den spelas natten till söndag, svensk tid.

– För oss spelar det ingen roll att det är den sjunde och avgörande matchen, för oss har det varit avgörande matcher länge nu, säger Oskar Lindblom.

24-årige Lindblom kunde i början av juli på ett lyckat sätt avsluta sin behandling mot Ewings sarkom. Han var sedan hemma i Gävle hos familjen innan han åkte till slutspelsbubblan i Toronto.

Efter åtta dagars karantän var han i mitten av augusti tillbaka i träning och tidigare i veckan var han med på lagets uppvärmning på is inför den fjärde kvartsfinalen.

Lindblom gjorde 11 mål och 7 assist på 30 matcher innan sjukdomsavbrottet.

Rättad: En tidigare version hade i faktarutan fel ställning och dag för nästa match gällande matchen Dallas–Colorado. Rätt är att nästa match spelas natten mot lördag, och att det står 3–3 i matcher.

Fakta: Kvartsfinalerna i Stanley Cup

Östra konferensen:

Tampa Bay–Boston, Tampa Bay vidare med 4–1 i matcher.

Philadelphia–New York Islanders, 3–3 i matcher. Nästa match natt mot söndag svensk tid.