Linköping blickar uppåt efter ny seger

Med tolv poäng på de sex senaste omgångarna är Linköping ett av de hetaste lagen i SHL. Då kan östgötarna börja titta uppåt i tabellen – bara tre poäng efter sexan Leksand. –Jag tror inte så många lag är sugna på att möta oss när vi spelar så här, säger lagkaptenen Jonas Junland efter 2–1 hemma mot Frölunda.

Ben Maxwell avgjorde för Linköping i 2–1-segern mot Frölunda. Arkivbild.

Ben Maxwell avgjorde för Linköping i 2–1-segern mot Frölunda. Arkivbild.

Foto: Ulf Palm/TT

Ishockey2022-01-20 21:35

De två senaste säsongerna var LHC farligt nära att hamna i kval för att hänga kvar i högsta ligan. Något klubben inte vill uppleva igen.

Med flera starka hemvändare till nyförvärv och nya tränare med Klas Östman i spetsen ser läget betydligt mer positivt ut den här vintern.

Linköping har vunnit fyra av de fem senaste matcherna – och bara släppt in fyra mål (varav ett i förlängning) mot topplag som Frölunda, Växjö och Rögle.

– Vi har en helt annan trygghet i defensiven och den har bara vuxit sig starkare ju längre säsongen har gått. Alla killar vet vad de ska göra och vi jobbar väldigt tajt tillsammans, förklarar Jonas Junland.

Assisterade till första SHL-målet

Den 34-årige backen och lagkaptenen svarade för säsongens första mål borta mot Växjö senast – och sin 19:e assist mot Frölunda. En läcker diagonalpassning som junioren Georg Weigelt bara hade att styra in i öppen bur. Det var 19-åringens första SHL-mål.

– Jättekul för hans skull och ett viktigt mål i matchen. Vi skapade en hel del vassa chanser och det var skönt att äntligen se pucken gå in. För egen del bryr jag mig inte så mycket om jag gör poäng eller inte.

En riktigt stark defensiv och en mycket säker Marcus Högberg i hemmakassen var på god väg att nolla Frölunda. Men efter 17.57 av sista perioden styrde Elmer Söderblom in kvitteringen.

Tro inte att LHC gett upp tanken på full pott ändå. Bara 39 sekunder före slutsignalen tryckte Ben Maxwell in 2–1 efter förarbete av kedjepolarna Robert Lantosi och Vilmos Gallo.

– Vi gör mycket bra ute på isen och det känns som att motståndarna blir frustrerade av vårt täta försvarsarbete. Och slarvar de i sina passningar är vi där och hugger direkt. Som Lantosi gjorde då han bröt deras uppspel på slutet, säger Junland.

Kan titta uppåt

I en ganska svajig höst handlade det mesta om att hela tiden hålla två lag bakom sig för att inte riskera hamna i negativt kval. Men nu har man bara tre poäng upp till sexan Leksand, visserligen i en haltande tabell.

– Jag tror inte att så många lag är sugna på att möta oss när vi spelar så här. Men det gäller att behålla ödmjukheten och inte sväva i väg på något sätt. Det skiljer dessutom en hel del i antal spelade matcher. Vårt mål är fortfarande att vara på topp tio och nå till slutspel, säger Jonas Junland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!