Linköping jagar slutspel: "Verkligen på tiden"

Säsongen 2011–12 var Patrick Russell en av fyra i dagens SHL-lag som vann SM-guld för J20. Tio år senare kan den från NHL återvändande dansken lyfta Linköping till första slutspelet på tre år. Under tisdagen svarade den 29-årige OS-spelaren för mål nummer 15 i vinter då Leksand krossades med 4–0.

Patrick Russell gjorde ett av Linköpings mål i 4–0-segern mot Leksand. Arkivbild.

Patrick Russell gjorde ett av Linköpings mål i 4–0-segern mot Leksand. Arkivbild.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Ishockey2022-03-08 21:31

Tillsammans med Marcus Högberg, Jesper Pettersson och Markus Modigs tog Patrick Russell LHC till klubbens första SM-guld för J20 våren 2012.

Efter tio år är alla fyra återförenade i Linköping – där Russell, Högberg och Pettersson värvades inför säsongen och Modigs nyligen hämtades från Modo.

– Väldigt kul att spela tillsammans igen och vi ska göra allt för ta en av platserna till åttondelsfinalen. Är verkligen på tiden med ett SM-slutspel i vår arena igen, ler Patrick Russell.

Mycket upp och ned

Men Linköping har på nytt haft en mycket svängig säsong – och efter 2–5 hemma mot Malmö i söndags ökade risken att hamna i kval med klubbens existens i högstaligan på spel.

Två dagar senare svarade östgötarna med att stå för en av vinterns bästa insatser – genom att fullproppat med energi och fart köra över Leksand rejält med 4–0.

Högberg agerade som så många gånger tidigare den här säsongen mycket stabilt i kassen – och Russell tryckte in det viktiga målet fram till 2–0 i den första perioden.

Dansk dynamit

Något som var danskens fullträff nummer 15 – lägg till tio assists och forwardsstjärnan är uppe i 25 poäng hittills.

En viss skillnad mot produktionen i NHL-klubben Edmonton de senaste åren, där det som mest blivit fem poäng.

Men då ska man förstås tänka på att 29-åringen oftast fick hålla till i fjärdekedjan med fokus på defensiven – sex–sju minuters istid per match.

I LHC är det förstakedjan som gäller – på sistone tillsammans med poängkungen Markus Ljungh och Markus Modigs – och en hel del tid på isen i powerplay.

– Det tog lite tid att ställa om till en mer offensiv roll där jag får ha betydligt mer puck. Men det ju så jag vill ha det och är väldigt glad att jag återvände till klubben. När vi spelar så här är det nog inte många som är sugna på att möta oss, men vi måste bli jämnare. Vad gäller vårt synk i spelet, aggressiviteten och farten går det ju inte ens att jämföra den här insatsen mot senast, säger Patrick Russell.

Vass i OS

Formstarke Russell fick ett lyft av att representera Danmark i landets första OS-deltagande någonsin i Peking.

– Grymt kul och en stor ära. Att vi sedan tog oss ända till kvartsfinal mot Ryssland var jättekul, ler han.

Med fem omgångar kvar av SHL har LHC ett försprång på sju poäng före Djurgården på kvalplats – och samma poäng som tabelltian Brynäs.

– Vi vill självklart titta uppåt, men måste fokusera på en match i taget. Nu väntar ett otroligt viktigt möte borta mot Malmö på torsdag, säger Patrick Russell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!