Liss hjälte när Västervik tog fjärde raka derbysegern

3 007 personer på läktarna i Oskarshamn. En elektrisk stämning. Och det slutade precis på samma sätt som det gjort tre gånger tidigare den här säsongen – med derbyseger för Västervik. – För bra för att vara sant, jublar Olle Liss som gjorde VIK:s båda mål i 2-1-matchen.

Emil Georgsson och Joacim Hedblad tar täten och tackar VIK-fansen efter segern med 2-1 i derbyt borta mot IK Oskarshamn. Foto: Viktor Allvin

Ishockey2017-02-24 21:24

Västerviks IK har ätit sig genom huden på IK Oskarshamns spelare. Man har planterat ett irriterande förlustvirus i blodomloppet, som gör att VIK-laget på förhand vet att man kommer vinna sådana jämna matcher som det blev i går.
– Snacka om mentalt överläge. Och det pratade vi mycket om inför den tredje perioden. Ju längre matchen led, desto mer vägde den över till oss, säger VIK-tränaren Mattias Karlin.

Men det var hemmalaget Oskarshamn som började bäst. 37 sekunder tog det. Sedan exploderade Be-Ge Hockey Center i Oskarshamn. Ett litet räknefel i Västerviks försvar räckte för att sylvasse Victor Svensson skulle vända bort en back och dra in ledningsmålet för hemmalaget.

Målmässigt var det vad som hände under de första 20 minuterna. Spelmässigt var VIK det mest puckförande laget. Man dumpade puck djupt i hörnen och etablerade tryck, men hade svårt att komma in på mål.
Visst, Västervik saknade inte chanser, men det var ändå Oskarshamn som var närmast nätkänning då Jonas Engström missade öppet mål med kvarten spelad.

Avvaktande inledning av den andra perioden. Därför kom Västerviks kvittering efter fem minuter lite överraskande. Skyttekungen Olle Liss skickade iväg ett dragskott från blå som IKO-målvakten Erik Källgren borde ta åtta dagar i veckan. Men tydligen inte denna dag, utan han fick se pucken leta sig in mellan benskydden.
– Det är ju aldrig fel att göra mål. Men den där slängde jag bara iväg och har inte en aning om hur den gick in, säger Liss.

– Jag tycker att den första och andra perioden var lite sådär från vår sida. I den tredje tycker jag att vi tar över och ju längre det går desto mer nervös verkade Oskarshamn bli att förlora, säger han.

Googla ordet ”ställningskrig”. Eller se till att kom över en inspelning av de först tio minuterna av den tredje perioden. Jösses så disciplinerat och avvaktande. VIK var kliniskt i sitt försvarsspel och när laget chansen att spela i numerärt överläge, sedan Manuel Åberg slagit klubban ur handen på en VIK-forward, var det dags. En minut tog det innan Olle Liss slog till igen.

Eller ”slog till” är en kraftig underdrift. På pass av Connys Strömberg bombade han upp en projektil i nättaket från blålinjen. Ett handledsskott…
– Det var en hyfsad träff, säger han.
– Jag kände direkt att det var tvunget att komma något emellan för att den inte skulle sitta.
Enda gången IKO skakade om VIK var i slutminuten då det brände till ordentligt framför VIK:s mål. Närmast var ex-VIK:aren Mitch Wahl i slutsekunderna.

Matchhjälten Olle Liss passade också på att ösa beröm över målvakten Ludvig Engsund, som ännu en gång gjorde en fantastisk insats för sitt lag, och som ”stod på huvudet” i slutet.
– Visst var det tufft med den starten, sedan fick jag göra ett par räddningar och var direkt inne i det, säger ”Ludde”.

Hur känns det som Oskarshamns-kille att åka in på isen efter matchen och ta emot jublet från 300 personer i VIK-klacken?
– Underbart. Jag har knappt någon röst kvar nu. Det är ju sådana hör matcher man vill spela. Givetvis är det väldigt speciellt för mig – de försökte till och med muta mig med kraftig rabatt i affären tidigare på dagen för att jag skulle släppa in några enkla mål, säger han.