Ljungblom fyramålsskytt i VM-segern mot Ungern

Ett mål i två tidigare VM. I årets VM-match mot Ungern fyrdubblade Lina Ljungblom sina mästerskapsmål, när Damkronorna vann med 6–2. –Det hade jag inte räknat med inför matchen, säger hon till SVT.

Lina Ljungblom hamnade på knä mot Tyskland, men mot Ungern gjorde hon fyra mål.

Ishockey2023-04-08 19:36

Det tog bara tre minuter – sedan inledde den 21-åriga Lina Ljungblom målskyttet i VM-matchen mot Ungern i Brampton, Kanada.

Drygt tre minuter senare utökade hon till 2–0.

Därefter gav hon Sverige ledningsmålet till 3–2 efter 13 minuters spel i första perioden. Och sedan gjorde hon 5–2 i den andra perioden. Ljungblom gjorde alltså fyra mål i en och samma match.

– Det var inte vad jag räknade med inför den här matchen. Men jag fortsätter att skjuta. Några av målen tycker jag målvakten ska ta, men de går in och det är jätteskönt, säger Ljungblom.

– Hilda (Svensson) hittar mig överallt på isen, det är mycket tack vare henne.

Svensson spelade fram till tre av Lundbloms mål. Den 16-åriga VM-debutanten gjorde sedan själv 6–2-målet och gick upp i ledningen i VM:s poängliga.

– Det är kul, säger hon till SVT.

Sverige var efter förlusten mot Tyskland i VM-premiären (2–6) pressat att vinna över Ungern för att inte hamna bland de två sista lagen i B-gruppen som inte får spela i A-VM nästa år.

– Det var jätteskönt att vinna, det var en väldigt viktig match för oss, säger Ljungblom.

Paula Bergström tvingades lämna isen i den tredje perioden med en befarad ben- eller fotskada sedan en ungerska slagit undan benen på henne och hon brakat in i sargen.

På söndagen möter Sverige Finland som leder gruppen efter två segrar och 17–1 i målskillnad.