Vad Tjusthallen ska få för namn har varit en följetong bland de hockeyintresserade i Västervik under hösten. Avtalet med den föregående sponsorn löpte ut i våras och sedan dess har VIK-ledningen förhandlat med flera olika aktörer om rättigheterna till namnet. Först de senaste veckorna har man gått in i slutfasen och för en dryg vecka sedan gick man i mål.
– Frågorna kring det här har varit många och det känns härligt att kunna presentera det nya namnet, säger VIK:s försäljningschef Fredrik Stoltz till VT.
– Det känns jättebra att vi har kommit överens, vi känner stor stolthet.
De som lagt beslag på rättigheterna är det lokala byggföretaget ACT M&B AB, eller bara ACT, som består av Torbjörn Karlsson och hans söner Christian Meijer och Alexander Juhlin. ACT är ett snabbt växande företag som i första hand ägnar sig åt byggen av större industrilokaler och stålhallar.
– Vi är något av en doldis här i Västervik och ser det här samarbetet som en möjlighet att växa på hemmaplan, säger Alexander.
Han fortsätter:
– Vår marknad lokalt är ganska begränsad, det här kommer inte generera affärer utan för oss handlar det här samarbetet om att stärka vårt varumärke och vår arbetsgivarprofil. Vi är ett snabbt växande företag och med tiden kommer vi att behöva fler medarbetare.
– För oss känns det extra bra att det är ett lokalt företag som klivit in, säger Stoltz.
Avtalet gäller i första hand innevarande säsong och de två nästkommande. Därefter har ACT förtur i förhandlingen när namnet till den nya arenan ska bestämmas. Och båda parter hoppas på ett samarbete över lång tid.
– Ser man till vilka vi jobbar med har vi bara långvariga relationer, säger Alexander Juhlin.
– I den bästa av världar har vi både ACT Arena och ACT-hallen inom några år, säger Fredrik Stoltz.
Ja, för bygget av den nya arenan fanns med i resonemanget när ACT-trion valde nya namnet på Tjusthallen.
– Den kommer att heta ACT-hallen. Det klingar bra med det vi gör, vi levererar ju hallar, säger Christian.
Och att ACT är med som en av aktörerna i bygget av den nya arenan, som enligt senaste budet planeras stå klar hösten 2025, är ingen orimlig tanke.
– Vi var med och offererade i förra vändan, då vi gav ett bud till Skanska på skalet och stommen. Det är sånt vi gör.
ACT har idag runt 30 anställda, varav en klar majoritet utgår från regionen, och har sitt verksamhetsområde mellan Trelleborg i söder och Uppsala i norr. I januari 2010 bestämde sig Torbjörn och hans söner för att satsa på ett eget bolag och man har vuxit stort sedan dess, inte minst sedan 2017.
– Vi är i grund och botten ett familjeägt bolag, vi är alla grundare och ägare, säger Alexander.
VIK och ACT har sedan tidigare ett samarbete i mindre skala. Nu växlar man alltså upp och blir en av de absolut största sponsorerna.
– När beslutet väl fattades gick det fort, men frågan har ju surrat runt på kontoret i några veckor. Men det kändes bra i magen och då bestämde vi oss för att köra, säger Christian.
– Vi ser inte det här som en möjlighet att hjälpa A-laget bara utan för oss är det också viktigt att ge ungdomarna förutsättningar att utvecklas.
Fredrik Stoltz säger att han och VIK är nöjda med det ekonomiska utfallet av förhandlingen och menar att det ger en trygghet att det är skrivet på någorlunda lång sikt.
– Det är ett stort och viktigt avtal för oss och att ha det klart känns givetvis bra.
Hur mycket är avtalet värt?
– Exakt hur mycket vill jag inte säga, men vi är nöjda.