"Lucky Lucas": Turligt att den går in

Het, hetare, Lucas Wallmark. Den 26-årige forwarden är i sitt livs form och sköt Tre Kronor till OS-semifinal i 2–0-segern över Kanada. Nu väntar det ryska laget, regerande OS-mästaren. –Vi är nöjda, men vi är inte här för att bara vara i semifinal, säger Wallmark.

Lucas Wallmark jublar efter 1–0-målet mot Kanada och gratuleras av Fredrik Olofsson.

Lucas Wallmark jublar efter 1–0-målet mot Kanada och gratuleras av Fredrik Olofsson.

Foto: Christine Olsson/TT

Ishockey2022-02-16 16:44

Seriefiguren Lucky Luke sägs ju dra snabbare än sin egen skugga.

"Lucky Lucas" kanske inte riktigt har den egenskapen – men pricksäker är han.

Den 26-åriga Björklövenprodukten, som spelar för CSKA Moskva, klev fram när det som bäst behövdes i en tät och chansfattig kvartsfinal.

Efter 10.15 av den tredje perioden stal han pucken när Kanada slarvade vid egen blålinje – och slog till. Frölundamålvakten Matt Tomkins hade ingen chans och Wallmarks femte fullträff tog honom upp i delad skytteligaledningen med det slovakiska underbarnet Juraj Slafkovsky, 17 år.

Men framför allt tog han Sverige till semifinal.

– Jag ser att de kanske söker ett hemåtpass och jag ligger lite på rulle. I såna här matcher är det oftast små detaljer som avgör och självklart är det turligt att den går in, men det tar jag alla dagar i veckan, säger "Lucky Lucas".

"Otroligt roligt"

TT: Känslan när du ser pucken gå in?

– Självklart är det otroligt roligt, det är inte jättemånga chanser i en sån här match utan två strukturerade, bra lag. Nu var det en liten skitpuck som går in och jag tycker det var välförtjänt också, säger han.

När sedan Kanada tog ut Tomkins och satsade på en extra utespelare i jakten på kvittering säkrade lagkaptenen Anton Lander segern med sitt 2–0-mål.

I två perioder släppte lagen knappt till några målchanser, men Tre Kronor hade några lägen i mitten av matchen.

Sedan tryckte svenskarna framåt i den tredje mot ett Kanada som hade en åttondelsfinal mot Kina mindre än ett dygn tidigare i benen.

– Vi pratade mycket om att ha tålamodet innan matchen och jag tycker vi har det otroligt bra matchen igenom. Vi följer i stort sett vår matchplan till punkt och pricka, säger Wallmark.

"Gjort mycket för oss"

Efter fjolårets VM-fiasko och kvartsfinaluttåget 2019 är det första gången sedan VM-guldet 2018 som Tre Kronor är i en semifinal i ett mästerskap.

Lucas Wallmarks målform är en av orsakerna.

– Han har gjort mycket för oss i den här turneringen och han producerar igen, säger Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv till Discovery+.

Forwarden Mathias Bromé om Wallmarks mål:

– Fladderpuckar verkar gå in...Nej, men det var ett fint skott och ett bra mål, det behövde vi. Vi pratade i omklädningsrummet om att någon behövde kliva fram och bli hjälte och i dag var det Wallmark som gjorde det.

Det är första gången sedan 2014 – då det blev finalförlust mot Kanada – som Tre Kronor spelar en OS-semifinal. Där väntar det ryska laget som tog OS-guld senast i Pyeongchang.

– Vi är inte här bara för att vara i semi, vi kommer att fortsätta bygga vidare. Vi vill bli lite bättre för varje match som går och vill spela vår bästa hockey i sista matchen i turneringen. Vi kommer att vara redo, säger Wallmark.

Fakta: Så fortsätter OS-turneringen

Fredag, semifinaler:

Finland–Slovakien 05.10.

Ryska laget–Sverige 14.10.

Lördag:

Bronsmatch, 14.10.

Söndag:

Final, 05.10.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!