Ludvigs fina form blev avgörande – står i kväll

Nykomlingen Västerviks IK var före säsongen tippat som ett jumbolag. De har trotsat expertisen och går in i slutspelsserien med maximala tre bonuspoäng efter en imponerande tredjeplats i grundserien. – Jag tror på grabbarna. Nu ska vi ge det här ett ärligt försök, säger Mattias Karlin.

Ludvig Engsund får förtroendet i målet i första slutspelsmatchen mot Pantern. ”Han har gjort det så himla bra och Fransson (Jonas) behöver träna lite mer”, säger Mattias Karlin. Foto: Ossian Mathiasson

Ludvig Engsund får förtroendet i målet i första slutspelsmatchen mot Pantern. ”Han har gjort det så himla bra och Fransson (Jonas) behöver träna lite mer”, säger Mattias Karlin. Foto: Ossian Mathiasson

Foto:

Ishockey2017-03-06 07:00

Västervik blev som sagt trea i allsvenskans grundserie och får tack vare det en rad fina fördelar. 
De inleder slutspelsserien med tre poäng och tilldelas tre hemmamatcher. 

I kväll kickar allt igång med hemmamatch mot Pantern som tog hand om fjärdeplatsen och får börja med två bonuspoäng och tre hemmamatcher. 

Efter kvällens premiär åker Västervik till Uppsala för match mot Almtuna och på fredag kommer Timrå till stan. 
Därefter väntar bortamatch mot AIK på Hovet och tisdagen den 13 mars avslutas slutspelsserien för Västervik med hemmamatch mot Tingsryd. 
– Det ser bra ut, vi fick en bra lottning och resor som både är korta och bra. Vi har gjort det riktigt bra, får börja överst och spelat ihop tre poäng. Mer än så kan man inte göra, säger Mattias Karlin. 

Segraren av slutspelsserien får möta förloraren i allsvenska finalen – Mora eller Karlskoga. Om Västervik tar sig vidare från de här två stegen möter de det näst sista SHL-laget om en plats i SHL nästa säsong. 

Det blir en serie i bäst av sju matcher och just nu skulle det vara Leksand.  
– Nu när det bara är en plats som står på spel finns det inte någon annan målsättning än att ta den. Det gäller att försöka ta poäng även om inte insatsen är klockren i alla matcher, säger Karlin. 

Laget har överraskat hela säsongen och så vill de fortsätta. 
– Ja, absolut. Jag tror på grabbarna. Nu ska vi ge det här ett ärligt försök. 

På de tolv sista grundseriematcherna släppte Västervik bara in 20 mål, varav fem baklängesmål kom i fredags mot Tingsryd. 
– Vi har spelat bra på slutet. Det är framför allt försvarsspelet som har synkat och sen har vi två stabila målvakter. Vi har jobbat som ett lag. 

Senast saknades skadade Emil Georgsson och Mats Fröshaug. I kväll går de rakt in i laget och Jacob Tenemyr är 13:e forward.  
– De körde för fullt på dagens (läs gårdagens) träning. 

Jonas Fransson, som var tillbaka mot Tingsryd efter ett två veckor långt skadeuppehåll, står inte i kväll. Ludvig Engsund får förtroende i målet. 
– Det är aldrig lätt att ta ett sånt beslut. Fransson fick spela i fredags, det var mest för att se om han höll. ”Ludde” har gjort det så himla bra och Fransson behöver träna lite mer. Han har bara gjort två träningar efter skadan, han är mer redo om några dagar

Jens Andersson och Simon Hellholm får se matchen från läktarplats. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!