Luleå bröt förlustsvit: "En pangmatch"

Luleå bröt sin rekordlånga förlustsvit i SHL. Efter åtta raka nederlag blev det seger med 3–0 över Malmö – och ett skutt upp på kvartsfinalplats. –Jag tycker vi gör en pangmatch, säger målvakten Joel Lassinantti, som räddade alla 26 skott, till C More.

Luleås Filip Hållander jublar med Jack Connolly efter 2–0-målet mot Malmö när norrbottningarna bröt sin långa förlustsvit.

Ishockey2021-03-24 20:25

Det var två lag med helt olika formkurvor som möttes. Visserligen fick Malmö stryk senast mot Oskarshamn, men hade dessförinnan tangerat sitt 29 år gamla klubbrekord med åtta raka segrar.

Luleås åtta raka förluster var också rekord, men inte alltför smickrande, under de 37 år klubben spelat i högsta serien.

Men hemskare än så blev den inte. I stället kom första segern sedan den 16 februari – efter ett mål i varje period.

Backen Oscar Engsund sköt 1–0 i slutet av första perioden och Filip Hållander klämde in sitt 13:e för säsongen i inledningen av andra när han kom fri från högerkanten efter Malmöslarv i mittzon. Daniel Sondell satte trean i tom bur i slutet av matchen.

– Vi fortsätter jobba, vi har blivit ängsliga tidigare när vi haft ledning, men nu vågar vi spela även i sista perioden, säger Joel Lassinantti.

Luleå har under förlustsviten fallit från en kamp om seriesegern till en plats under kvartsfinalstrecket. Nu klev laget tillbaka över strecket, och är en poäng före Frölunda när båda lagen har två matcher kvar av grundserien.

Malmö missade chansen att förstärka sin slutspelsplats, men har fortfarande ett klart grepp om tiondeplatsen. Marginalen till elvan Linköping är fem poäng och Malmö har dessutom två matcher mindre spelade.

Malmö började med matchen i Luleå en intensiv bortaturné med fem matcher på åtta dagar.