Luleå chocköppnade i tredje – vann rond ett

Luleå rivstartade den tredje perioden med två mål på 54 sekunder. Sedan gick man och vann den första SM-finalen mot Färjestad med 4–1. –Det är det mäktigaste jag har varit med om, säger Einar Emanuelsson.

Luleå har kopplat greppet om finalserien.

Ishockey2022-04-30 17:37

Att det var en första ishockeyfinal som spelades i Luleå gick inte att missa. Det var tajt, det var tufft och det var intensivt. Luleå och Färjestad följdes åt i två perioder, men ibland behövs inte mycket för att ett lag ska koppla ett hårt grepp.

Så var fallet för hemmalaget.

Med två mål på mindre än en minut, Julius Honka och Einar Emanuelsson, i början av tredje perioden gick Luleå upp i en tvåmålsledning. En ledning man aldrig släppte.

– "Lassi" (Joel Lassinantti) är superviktig för oss. Det är en ganska jämn match. Vi slarvar mycket, men vi möter ett bra lag i en final. Det är jämnt. De har lägen men vi lyckas göra mål och det ger energi, säger Einar Emanuelsson.

I Färjestadslägret var det besviket.

– Hockey handlar om att vinna sin kamp därute. Vi spelar bra fysiskt, väldigt bra i många stunder. Sedan slarvar vi lite och då är de bra. Det är bara att bita ihop, det är många matcher kvar, säger Färjestads Gustav Rydahl.

Fysiskt spel

I första perioden, som karaktäriserades av en hel del fysiskt spel från båda håll, fick till slut Luleå spela powerplay två gånger på raken i slutskedet.

Men förstaformationen med Linus Omark i spetsen hade svårt att komma till sin rätt. När man sedan slarvade med ett uppspel ledde det till att FBK-veteranen Per Åslund fick pucken och kunde sätta 1–0 i numerärt underläge.

Repliken skulle dock komma snabbt.

Luleå fortsatte spela med en man mer på isen och fick ordning på materialet. Med ett fint klapp-klapp-spel hittade Konstantin Komarek in med pucken till Jack Connolly som elegant styrde in kvitteringen.

Rivstart

Inför tredje perioden var det alltjämt oavgjort, men när pucken släpptes på nytt dröjde det inte ens en minut innan hemmalaget hittade rätt. Pontus Andreasson droppassade till Linus Omark som i sin tur spelade fram Julius Honka som snärtade upp pucken i nättaket.

Och bara minuten senare kom 3–1 genom Einar Emanuelsson, hans första poäng i slutspelet.

25-åringen hade fram till lördagen bara gjort ett mål den här säsongen. Desto skönare då att spela en avgörande roll inför en kokande hemmaläktare.

– Det är svårt att förklara. Det var väldigt mäktigt, säger Emanuelsson.

Hyllar hemmasupportrarna

Till slut blev det 4–1 efter att Juhani Tyrväinen punkterat matchen i slutet. Både Emanuelsson och Tyrväinen hyllade hemmasupportrarna efteråt.

– Jag minns inte att jag har haft en sådan här känsla. Alla vill att vi vinner och det känner vi. Det är en extra spelare för oss, säger Tyrväinen.

Med två minuter kvar tacklades Pontus Själin blodig av Färjestads Jacob de la Rose varpå FBK-forwarden fick matchstraff.

Nästa match spelas i Karlstad på måndag.