Luleå en seger från SM-guldet

Luleå är en seger från att ta sitt tredje raka SM-guld i ishockey. Efter 6–1-krossen i den första finalen mot Brynäs blev det 4–3, efter ett avgörande förlängningsmål, i den andra. Norrbottningarna kan nu avgöra matchserien i bäst av fem på hemmais på måndag. –Otroligt, säger matchhjälten Petra Nieminen till SVT.

Maja Nylén Persson. Arkivbild.

Ishockey2021-03-27 15:21

Luleå har vunnit SDHL:s grundserie (tidigare riksserien) fem av de sex senaste säsongerna och tagit tre SM-guld. Nu är de senaste årens gigant en finalmatch från att ta sitt fjärde guld, varav det tredje raka, under samma period.

Efter torsdagens 6–1-utklassning i den första SM-finalen borta mot Brynäs, blev det 4–3 efter förlängning i Gävle under lördagseftermiddagen. Luleå gick därmed upp i en 2–0-ledning i matchserien i bäst av fem och kan avgöra på måndag när finalen vänder norrut för avslutning i Luleå.

Målsnålt – inledningsvis

Den andra finalen var klart jämnare än den första, inte bara resultatmässigt utan även spelmässigt. Luleå hade en 1–0-ledning efter två perioder och svenska landslagsmålvakten Sara Grahn hade imponerat stort i bortalagets mål.

Efter en mållös andra period skapade Brynäs liv i matchen efter 11.38 i tredje. Patricia Marshall satte 1–1-kvitteringen i powerplay och amerikanskans mål blev början på en högdramatisk avslutning av perioden.

Luleå tog först kommandot på nytt då finländskan Petra Nieminen satte 2–1 i numerärt överläge efter 13.58. Bara 36 sekunder senare hade danskan Nicoline Jensen gjort 3–1 för bortalaget och matchen kändes avgjord.

Men hemmalaget skapade återigen nerv i matchen.

"Jävligt skönt"

SM-slutspelets poäng- och skytteligaledare Josefin Bouveng, som missade den inledande finalen i efterdyningarna av att ha testats positivt för covid-19, satte först reduceringen till 2–3 efter 15.44 och sedan även 3–3 efter 17.54 och tog matchen till en fjärde period.

4.47 in förlängningen avgjorde sedan Nieminen med sitt andra mål i matchen fram till 4–3.

– Jävligt skönt, säger hon till SVT och fortsätter:

– Jag tycker att vi kan spela bättre. Vi måste åka mer skridskor och få in pucken på mål.

Rättad: I en tidigare version av den här texten angavs ett felaktigt SM-mästarlag för 2014. Rätt ska vara Linköping.

Fakta: Så spelas finalserien

Final 1: Brynäs–Luleå 1–6.

Final 2: Brynäs–Luleå 3–4 (efter förlängning).

Final 3, måndag: Luleå–Brynäs (19.30).

Ev final 4, onsdag: Luleå–Brynäs (19.30).

Ev final 5, skärtorsdag 1 april: Luleå–Brynäs (19.30).

Fakta: Senaste SM-gulden