Luleå kvitterade – med glidare av Gustafsson

Luleå slog Frölunda med 4–2 i Göteborg, och utjämnade till 1–1 i matcher i SM-semifinalen. –En riktigt bra match av oss, säger Erik Gustafsson, lagkapten i Luleå – som själv gjorde 3–1 när pucken gled i mål efter att han missat den.

Luleås Erik Gustafsson (vid sargen) jublar efter sitt märkliga 3–1-mål i segern med 4--2 mot Frölunda i Göteborg. Nu står det i 1–1 i matcher, och Luleå har hemmais när semifinalserien fortsätter på tisdag.

Ishockey2022-04-17 17:25

Matchen började med tre mål på drygt fyra minuter. Linus Fröberg gjorde 1–0 till Luleå i powerplay efter 2.26.

Vid 3.22 ökade Jack Connolly till 2–0 i ett fint anfall. Men i firandet strax efteråt åkte Luleås Brendan Shinnimin på en Frölundaspelare – och blev utvisad för osportsligt uppträdande.

Powerplay för Frölunda, alltså. Och när 4.09 spelats reducerade Radan Lenc för hemmalaget.

"Massor med små fel"

Men matchens tema var satt. Utvisningar, och ett jagande Frölunda.

– Vi är väldigt slarviga från början av matchen, tycker Roger Rönnberg, tränare i Frölunda.

– Vi gör massor med små fel. Det är det som är konsten den här delen av året: att klara av att spela med hög intensitet och göra rätt, fortsätter Rönnberg med betoning på de sista orden.

I andra perioden hade det bara gått 41 sekunder när Luleåbacken Erik Gustafsson åkte igenom Frölundas försvar i spel fyra-mot-fyra och gjorde 3–1.

– Jag försökte lägga fram pucken så att backarna inte kan nå den, säger Gustafsson.

I nästa moment, på väg mot mål, missade Luleåspelaren pucken. Men den gled in ändå, förbi en överraskad Matt Tomkins i Frölundas mål.

– Jättejättetur, medger Erik Gustafsson.

Senare i andra perioden fick Frölunda spela fem-mot-tre i mer än en och en halv minut. Utan resultat. Men tio sekunder efter att Luleå blivit fulltaligt gjorde backen Filip Johansson 2–3 för Frölunda, med sitt fjärde mål i slutspelet.

Matchstraff för Mursak

Hemmalagets jakt på reducering i tredje perioden fick ett bakslag när Jan Mursak ådrog sig ett matchstraff för crosschecking mot ansiktet på Oscar Engsund, som han strax innan fått ett par knuffar av.

Juhani Tyrväinen ökade till 4–2 under utvisningen, med 7.21 spelat av perioden.

– Jag tycker vi för matchen i fem-mot-femspelet. Men vi tar på oss lite för mycket dumma utvisningar, säger Erik Gustafsson.

Roger Rönnberg tycker att hans Frölundaspelare ofta jobbade en och en, i stället för tillsammans.

– En väldigt bra läropenning om vad som händer när vi går ifrån det vi har kommit överens om.

– Det är bara att ställa in sig på match tre, hitta energi och hitta glöd till den, säger Roger Rönnberg.