Luleå sänkte Växjö – Skellefteå har matchboll

Växjö hade matchboll i SM-kvartsfinalserien – men förlorade. Luleå vann på bortais med 1–0 och har reducerat matchserien till 2–3. Samtidigt stod Skellefteå för en mäktig vändning och besegrade Rögle med 3–2 efter förlängning.

Luleå jublade efter Jonas Berglunds avgörande 1–0-mål som tvingade fram en sjätte SM-kvartsfinal mot Växjö

Luleå jublade efter Jonas Berglunds avgörande 1–0-mål som tvingade fram en sjätte SM-kvartsfinal mot Växjö

Foto: Mikael Fritzon/TT

Ishockey2023-03-24 21:19

Växjö var en seger från att spela SM-semifinal i ishockey. Inför fredagens femte kvartsfinal mot Luleå ledde man matchserien med 3–1 – men nu står det 3–2 och match igen väntar på söndag, då i Luleå.

Avgörandet kom i den tredje perioden genom Jonas Berglund. Luleåspelaren tvekade inte och drog i väg pucken från nära håll till 1–0. Målet kom efter en bättre period av bortalaget där man skapade flera målchanser.

– Vi ger inte upp, säger Berglund i C More.

Lassinantti storspelade

Luleå var annars i brygga stora delar av matchen. Växjö startade matchen klart bättre och hade bud på flera mål, men Luleå lyckades, tack vare Joel Lassinantti i målet hålla undan och reda ut hemmastormen.

– De får lite långa anfall på oss. Vi ska hålla dem på utsidan så ska det här gå. Vi ska hålla pucken lite mer och lugna ner spelet, sade Lassinantti i C More efter den första mållösa perioden.

I den andra perioden spelade Luleå upp sig och var betydligt vassare. Men det där viktiga ledningsmålet saknades.

Sandberg avgjorde

Skillnaden mellan lagen var Jonas Berglund som avgjorde i sista perioden och tvingade fram en sjätte match på söndag.

I kvällens andra kvartsfinalmatch, den mellan Skellefteå och Rögle, var hemmalaget länge i trubbel. Ängelholmslaget ledde med 2–0 en bit in i den tredje perioden.

Men på fyra minuter hade Skellefteå gjort två mål och tagit matchen till förlängning. Väl där klev Filip Sandberg fram och avgjorde matchen med 3–2-målet. Skellefteå leder nu matchserien med samma siffror och kan bli semifinalklart på söndag.

– Det är en besvikelse såklart. Det handlar om marginaler och väldigt tajta situationer. Men överlag så gör vi en bra prestation. Vi måste blicka framåt, säger Rögle-tränaren Cam Abott i C More.

– Vi var värda segern. Det är väldigt skönt. I den tredje perioden ligger vi nära varandra och skapar extremt många lägen, säger Filip Sandberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!