Luleå tappade – och gick till slutspel

Luleå tog en poäng i grundseriens sista finalrepris mot Färjestad, 3–4 efter straffar. Det räckte till slutspel. –Härligt. Det kommer att bli magiskt, säger vikarierande lagkaptenen Oscar Engsund.

Brendan Shinnimin spelar slutspelshockey med Luleå.

Brendan Shinnimin spelar slutspelshockey med Luleå.

Foto: Tommy Pedersen/TT

Ishockey2023-03-07 21:40

Förra säsongens finallag hade helt olika utgångslägen inför grundseriens sista möte i den näst sista omgången av SHL-ishockeyn.

Det regerande mästarlaget Färjestad hade trots alla skador säkrat en plats bland de fyra första i tabellen. De senaste årens pålitliga topplag Luleå var däremot illa ute på den sista slutspelsplatsen, jagat av Linköping.

I och med poängen i Karlstad kan norrbottningarna pusta ut: det blir fortsatt spel efter omgång 52.

– Vi tappar matchen (från 3–1 till förlust efter straffar, 3–4). Det ska inte hända. Men skönt att vara i slutspel, säger Oscar Engsund som bär kaptensbindeln under tiden som Erik Gustafsson kurerar sin lunginflammation.

Den 29-åriga backen tror att Luleå kan överraska i slutspelet, till att börja med i åttondelsfinalen.

– Det är nog ingen som ser oss som några favoriter. Vi kan sänka axlarna och bara njuta. Det kommer att bli magiskt i ”Coopen” (hemmaarenan), säger Engsund.

”Tråkiga Luleå”

Bara toppduon Växjö och Skellefteå har släppt in färre mål än Luleå så det är ingen tvekan om att det är offensiven som har kärvat i Norrbotten. Med 116 gjorda mål inför slutomgången är Luleå tio fullträffar bakom seriens näst trubbigaste lag, Leksand.

Å andra sidan sägs det att anfall vinner matcher medan försvar vinner, just det, mästerskap.

– Nu ska vi bli tråkiga Luleå igen. Det är härligt när folk börjar tjata om det, säger Oscar Engsund.

En drömminut i första perioden mot Färjestad gav 2–0 genom Julius Honka och Filip Pyrochta. Därefter dominerade hemmalaget stora delar av matchen och när allt summerades var målvakten Matteus Ward lika stor om inte större poängräddare än målkungen och 3–1-skytten Brendan Shinnimin.

– Synd att det inte höll hela vägen men vi är klara för slutspel. Det var det som gällde egentligen. Vi får tacka Växjö (som besegrade Linköping efter två sena mål), säger Ward.

”Blir tyngre”

Färjestad säkrade tredjeplatsen i tabellen i och med Daniel Vikstens avgörande straffmål – ett starkt facit med tanke på alla skador under säsongen.

Till matchen mot Luleå var förra säsongens slutspelskung Per Åslund och Henrik Björklund tillbaka i laget efter rehab.

– Kul. Med dem i laget blir vi tyngre att möta. Vi gnetade oss tillbaka i matchen. Det var ett bra test inför slutspelet och det är starkt av laget att knyta näven, säger Färjestads tränare Tomas Mitell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!