Luleå till CHL-final efter straffdrama

Inblandat i bottenstriden i SHL, men i CHL går Luleå som tåget. Nu är man i final efter att ha vunnit straffdramat i andra semifinalen mot Frölunda. –Kul att göra det avgörande målet, säger matchhjälten Brendan Shinnimin.

Luleå slog ut Frölunda i CHL-semifinal. Arkivbild. Brendan Shinnimin avgjorde i straffläggningen. Arkivbild.

Ishockey2023-01-17 21:19

Kanadensaren gjorde det avgörande straffmålet i den åttonde straffomgången, vilket förde Luleå till final, som avgörs i Luleå den 18 februari. Motståndare blir finländska Tappara eller schweiziska Zug, den matchen pågår. Tappara vann den första matchen med 2–0.

Det är andra gången som Luleå är i CHL-final, första gången var i den första upplagan 2015 då man besegrade just Frölunda i finalen.

– Jag ser fram emot finalen. Vi vill vinna och ta hem titeln för våra fans, säger Shinnimin till SVT.

"Vilken jäkla match"

Semifinalmötena mellan SHL-tolvan Luleå och fyran Frölunda blev oerhört jämna. Första mötet, i Göteborg, slutade 2–2 sedan Frölunda kvitterat sent i matchen. Lika jämnt blev det i returen i Luleå på tisdagskvällen.

– Vilken jäkla match. Det blir alltid spännande när vi möter dem. Det var en kul match att spela, säger Shinnimin.

Efter en mållös första period, där Luleå klarade av tre numerära underläge, blev det en riktig målexplosion i den andra.

Många backmål

Det gjordes fem mål, varav fyra genom backskott. Luleåbackarna Erik Gustafsson och Jesper Sellgren nätade, liksom Frölundabacken Filip Johansson. Och sedan styrde Frölundas Joel Lundqvist in backen Patrik Carlssons skott.

Luleå avslutade perioden med att göra 3–2 i sista minuten då Isac Brännström tråcklade sig in framför mål och petade in pucken i mål.

Tre minuter in i tredje perioden kvitterade Frölunda – genom ett backskott, signerat Petteri Lindbohm.

Fler mål föll inte, varken i tredje perioden eller i förlängningen.

I straffläggningen krävdes det en åttonde omgång för att skilja lagen åt.