Luleå vände – leder semifinalserien mot Frölunda

Luleå har fått övertaget i semifinalserien mot Frölunda i SM-slutspelet i ishockey. Hemmalaget segrade med 4–2 i den tredje matchen av sju på tisdagskvällen. –Vi tar inte betalt för det puckinnehav vi har idag, säger Frölundatränaren Roger Rönnberg i C More.

Luleås andre målskytt Olli Nikupeteri och Frölundas målskytt Filip Johansson.

Ishockey2022-04-19 21:14

Förlunda vann den första matchen i semifinalserien med 6–3 och Luleå kvitterade till 1–1 i matcher med 4–2-segern i den andra.

Därför var läget helt öppet inför den tredje matchen på tisdagen.

Där knep Luleå segern och leder nu med 2–1 i semifinalserien – trots att Frölunda haft ett spelmässigt övertag i stora delar av den tredje matchen.

"Inte vår bästa match"

– Det är kanske inte vår bästa match i den här serien, säger Luleåmålvakten Joel Lassinantti i C More.

Det stod 2–0 till Luleå efter den första perioden, ett kvitto på hemmalagets effektivitet.

I powerplay gav Linus Omark hemmalaget ledningen med ett slagskott på distans – och med tre minuter kvar av första perioden hittade Olli Nikupeteri rätt och fick till 2–0.

Frölunda var ofta spelförande och hade också sina chanser, men Luleås Joel Lassinantti släppte inget bakom sig.

– I anfallszon behöver vi spela modigare, konstaterade Frölundatränaren Roger Rönnberg i C More.

I andra perioden var det ett snäppet mer offensivt Frölunda som kom ut på isen. Chanserna var många – och till sist var det Filip Johansson, med sitt femte mål i slutspelet, som fick hål på Lassinantti. Han reducerade till 1–2 med drygt sex minuter kvar av perioden.

– Jag tycker inte vi är tillräckligt bra idag. Vi låter Frölunda ha initiativet, säger Luleås Oscar Engsund i C More.

"Måste lära oss"

Kampen om kvittering spillde sedan över långt in på tredje perioden, men nu hade hemmalaget återvänt in i matchen och det blev också Luleå som nätade nästa gång.

Carl Mattsons 3–1 slank in bakom Niklas Rubin, för första gången i Frölundamålet i slutspelet, men gästerna tappade inte fart. En ny reducering dundrades in av Andreas Borgman med sex minuter kvar.

När Rubin sedan fick lämna kassen i hopp om en Frölundakvittering kunde Linus Omark ordna 4–2-målet för Luleå i tom målbur.

Nästa gång möts lagen på torsdag i Scandinavium i Göteborg. Då hoppas Frölunda på kvittering, annars kan Luleå avgöra semifinalserien på hemmaplan på lördag.

– Vi måste lära oss snabbt. Det är lite gamla synder i vårat lag och det är vi brutalt medvetna om, säger Rönnberg om lagets brist på effektivitet.